nemoguć suživot

Osječani s Lijeve obale Drave: Izići ćemo na ulicu i blokirati ceste zbog komaraca!

18.06.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Na prosvjed na ulicama, pa čak i blokadu cesta, spremni su stanovnici osječkog Mjesnog odbora Lijeva obala zbog ovogodišnje najezde komaraca. Riječ je o prigradskom naselju koje se nalazi uz rubne dijelove Kopačkog rita

'Zbog ovakve su situacije stanovnici MO Lijeva obala toliko ogorčeni da već razmišljamo o tome da iziđemo na ulice i javno iskažemo svoj revolt, a ne bude li se dodatno tretiralo ovo područje, zatvorit ćemo ceste i pristup naseljima kako bismo jasno pokazali da je ovdje ozbiljno ugroženo zdravlje stanovništva, posebice djece, ali i naših životinja, kao i obavljanje poslova koji su mnogima izvor prihoda za život', rekla je za Glas Slavonije Lucija Tadić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Lijeva obala.

Ovo prigradsko naselje Osijeka, objašnjava ona, bavi se poljoprivredom, a osim vrtova stanovnici imaju životinje - piliće, kokoši, zečeve. Situacija s komarcima utječe na obavljanje poslova u vrtu, ali i životinje.

'Zečevi su posebno osjetljivi i oni nakon velikog broja uboda komaraca završe u ranama, obole i uginu. Ljudi su već razmišljali o tome da u vrtove idu raditi u odjeći za pčelare. Zamagljivanje komaraca u nas se obavlja isključivo u glavnoj ulici, i to oko 22 sata, kada kamiončić projuri kroz nju. Oni uopće ne tretiraju sporedne ulice i bent, a kako smo mi rubno područje uz Kopački rit, trebali bismo dodatne tretmane', rekla je Tadić.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Prema podacima osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo, monitoring komaraca obavljen je u nedjelju uvečer na 15 postaja širom grada, a najveći broj zabilježen je u Sarvašu, u kojem je bilo 134 sleta komaraca u 15 minuta. U istom se priopćenju navodi kako je u tijeku velika disperzija odraslih komaraca prema Osijeku s područja zelenog pojasa u blizini grada, odnosno poplavnog područja.