slavonska metropola

Osječani pokrenuli lavinu, hotel Royal mijenja lice gradskog središta

29.11.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Središte Osijeka dobit će novo lice. Lavinu su pokrenuli novi vlasnici hotela Royal koji kreću u rekonstrukciju zgrade pod budnim okom konzervatora jer je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a zbog čega se treba izmijeniti i Urbanistički plan uređenja središta Osijeka

Kada se dio pročelja hotela Royal u samom središtu grada prije više od godinu dana sunovratio na pločnik među prolaznike, nezadovoljni Osječani podigli su glas. Pokrenuta je lavina prigovora zbog neodržavanja objekta na račun tadašnjeg vlasnika, ali i objekta koji je upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske. Vlasnik se u međuvremenu promijenio, osječka tvrtka DHO iza koje stoji suvlasnički dvojac Damir Batinić i Boris Željko Huber. Uhvatili su se u koštac s rekonstrukcijom zbog koje se, između ostalih, izmjenjuje Urbanistički plan uređenja središta Osijeka (UPU).

Dok će hotel izvana, kako je već ranije opisao jedan od suvlasnika, zadržati izvorni izgled, u unutrašnjosti se planira uređenje oko 40 luksuznih soba na razini četiri ili pet zvjezdica. Rekonstrukirat će se i nekadašnja izvorno plesna dvorana koja je generacijama Osječana poznatija kao prostor nekadašnjeg kina 'Zvečevo', ali i vrt koji gleda na Šamačku ulicu.

  • +11
Hotel Royal, Osijek Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Riječ je o šestoj izmjeni Urbanističkog plana središta Osijeka, a potrebe za tim je poguralo i nekoliko zaprimljenih inicijativa pristiglih u posjednjih šest godina. Dok se dio odnosi na preispitivanje namjene prostora, dio inicijativa usmjeren je na iznalaženje novih prometnih rješenja u središtu Osijeka.

'Izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka pristupilo se radi toga da se omogući rekonstrukcija Hotela Royal', navodi se u konačnom prijedlogu odluke koja se našla pred osječkim gradskim vijećnicima, zbog kako je objašnjeno uvjeta korištenja i uređenja površina kao ograničavajućeg faktora pri opsežnoj rekonstrukciji hotela sukladno konzervatorskim uvjetima, a na način koji bi opravdao investiciju s obzirom na velika ulaganja koja se zahtjevaju. Sve se, naime, radi pod budim okom Konzervatorskog odjela.