grad na dravi

Osijek među 10 gradova najboljih za život nakon odlaska u mirovinu! Pobjednik izbora totalno je iznenađenje

30.12.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Osijek je završio među top 10 najboljih gradova na svijetu za život u mirovini. Rang listu je izradio njemački magazin 'Fokus', a uspoređivao je 575 gradova u svijetu prema zadanim kriterijima, između ostalog, sigurnosnu situaciju i kvalitetu zdravstvene zaštite stranaca koji u njima žive. Prvoplasirani grad na listi je - Trebinje u BiH

Osijek je, prema izboru njemačkog magazina 'Fokus', završio u top 10 gradova svijeta u kojemu bi bilo lijepo provesti dane nakon odlaska u mirovinu. Grad na Dravi nalazi se na desetom mjestu.

Rang lista napravljena je uspoređujući 575 gradova svijeta prema određenim kriterijima. Gledalo se pri tome, između ostaloga, sigurnosna situacija kao i kvaliteta zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji žive u tim gradovima.

U izbor za najbolje mjesto za život nakon umirovljenja u obzir se uzimala i prosječna cijena režija, dobra klima, kvaliteta zraka, a troškovi života su se uspoređivali s onima u Berlinu. Među kriterijima su koliko brzo i bez stresa se može proći kroz grad automobilom ili javnim prijevozom.

Njemački Fokus navodi kako je kao i prošle godine Osijek završio na desetom mjestu. Opisuju ga gradom koji se nalazi na istoku Hrvatske uz rijeku Dravu koja se nekoliko kilometara dalje ulijeva u Dunav. Naglašava se kako se u neposrednoj blizini Osijeka nalazi najveće močvarno područje u Europi kao i vinorodni kraj. Ističu kako se Osijek, pitoreskni grad, sa 100.000 stanovnika nalazi na 904 kilometara ili oko sat i pol leta udaljenosti od Frankfurta.

Troškovi života su u Osijeku, piše Fokus, za trećinu niži nego u Berlinu, a na stanarini se može uštedjeti oko 75 posto. 

Listu najpoželjnijih gradova za umirovlječnike dane predvodi Trebinje u BiH, a na popisu se nalazi i Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Qingdao u Kini, Cuenca u Ekvadoru, Sorocaba u Brazilu, Coimbra u Portugalu, Veliko Trnovo u Bugarskoj i Temišvar u Rumunjskoj.