RAD ZA OPĆE DOBRO

Osječani pozvani na radne akcije, tko odbije gubi socijalnu pomoć

19.03.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi jedinice lokalne samouprave dužne su organizirati rad za opće dobro za korisnike zajamčene minimalne naknade, i to za one koji su radno sposobni ili djelomično radno sposobni. Tko odbije raditi, gubi pravo na naknadu. Evo primjera iz Osijeka, jednog od prvih gradova u kojem je ovih dana počeo rad za opće dobro.

Svakog radnog dana po 4 sata 36 godišnji Svetislav Nikolić provest će u gradskom komunalnom poduzeću Unikom i raditi za opće dobro.

- U 8 sati u firmu ili ovako dođemo tu kao danas pa čistimo parkinge i skupljamo lišće. Dobro je, mislim dobra je ekipica, radimo, sve u redu, sa šefovima smo zadovoljni, rekao je Svetislav Nikolić za HRT.

Uz čišćenje ulica, obavljat će i druge poslove.

- Tu su u radnoj jedinici zelenilo ekipa skuplja granje po gradu i u zoološkom vrtu tamo isto se koriste za čišćenje prolaza i svega ostalog što treba, grana lišća i tako dalje, kazao je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

Posla će biti i u gradskom prijevoznom poduzeću, na tržnici te gradskim grobljima.

- Na neki način se osjećaju i korisno da dakle i na neki način vrate društvu ono što im društvo daje i s druge strane vjerujem da će ovo mnogima biti poticaj i da će se lakše aktivirati na tržištu rada, izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Od 420 radno sposobnih primatelja zajamčene minimalne naknade u Osijeku, više od polovine nije se odazvalo na razgovor ili su odbili raditi. 

- Mi po zakonu moramo dostaviti popis korisnika Zavodu za socijalni rad te on u svom postupku preispitivanja prava ukida zajamčenu minimalnu naknadu ili smanjuje za udio člana kućanstva koji je odbio rad za opće dobro, objasnila je Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka.

Svetislav, njegova supruga i sin nisu odbili raditi za opće dobro. Ovaj pomoćni vodoinstalater nada se da će uskoro pronaći posao u struci.