SVE O RADU ZA OPĆE DOBRO

Jedan boji jaja, drugi čisti povrće, a što će Radeljak dobiti, tek ćemo vidjeti

14.02.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Još je jedna osoba koja pripada tzv. društvenoj kremi osuđena na rad za opće dobro. Poduzetnik Josip Radeljak, poznatiji kao Dikan, nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro, jer je krivotvorio dokumente kojima je na prevaru htio svom polubratu uzeti lokal u Splitu. Ranije su na rad za opće dobro među ostalima osuđeni Višnja Pevec, Ljubo Ćesić Rojs te najpoznatiji gulitelj krumpira, bivši ministar Petar Čobanković

Čobankovićev odvjetnik Mate Matić za tportal je objasnio kako rad za opće dobro zamjenjuje kaznu zatvora do godine dana. Pritom nije bitno o kojem je kaznenom djelu riječ: prevari, pljački, krivotvorenju, zloporabi položaja i ovlasti…

Napominje da postoji razlika između društveno korisnog rada i rada za opće dobro. Društveno korisni rad primjenjuje se na maloljetnim prekršiteljima i služi kao svojevrsna rehabilitacija, instrument za promjenu loših životnih navika. S druge strane, rad za opće dobro je klasični model zamjene za zatvorsku kaznu i pritom ne služi kao mjera rehabilitacije.

Matić smatra kako je rad za opće dobro odlična stvar jer se kazne do godinu dana zatvora ne izriču 'drastičnim prekršiteljima'. Uz to se barem dijelom odterećuju prenatrpani hrvatski zatvori.

Rad za opće dobro definiran je Zakonom o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi i uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom u prekršajnom postupku te Kaznenim zakonom.

>>> Za lažni pokaz do tri godine zatvora, za 26 mil. kuna guljenje krumpira

Ovaj instrument zamjena je za izrečenu kaznu zatvora do godine dana ili novčanu kaznu do visine od 360 dnevnica.

Kada osuđenik dobije ovakvu presudu, na njemu je da na to pristane ili da se odluči na odlazak u zatvor ili plaćanje kazne. Koliko dugo osuđenik mora raditi, ovisi o visini kazne. Iznos dnevne plaće ili dana zatvora zamjenjuje četiri sata rada za opće dobro.

Kada će i kojim tempom odrađivati kaznu, bira sam osuđenik. Sud mu plaća osiguranje od nezgode na radu, a za taj posao ne dobiva se naknada.

Rad za opće dobro mora odslužiti u mjestu boravišta, a gdje će raditi, ovisi o Odjelu za probaciju koji to određuje.

>>> Petar Čobanković guli krumpire u pučkoj kuhinji

Najpoznatiji osuđenik na rad za opće dobro, bivši ministar u Sanderovoj vladi Petar Čobanković pomagao je u pučkoj kuhinji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, dok je ovih dana svoj dug radom za opće dobro okajavao i general Ljubo Ćesić Rojs.

On je osuđen na godinu dana rada za opće dobro jer je kao pomoćnik ministra obrane krajem 90-ih na teret MORH-a otpisao tri milijuna kuna duga nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac.

  • +6
Ljubo Ćesić Rojs Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Slobodna Dalmacija posjetila je Rojsa na 'izdržavanju kazne' u zagrebačkom Domu za starije i nemoćne Ksaver. Vidno opuštenog i dobre volje, zatekli su ga kako boji jaja i dekoracije u dnevnom boravku doma za nadolazeći Uskrs.

'Sve sam ovo shvatio vrlo ozbiljno, vjerujte. Tu sam svako jutro od 7.30 do 15.30. Evidencija je tu, od prvoga dana, 2. studenoga. Pišem sve što sam radio, imena i prezimena, s kime sam razgovarao. Ne pada mi na pamet izaći, oni imaju kamere, pa će me snimiti i reći – evo, ne radi. Iako imaju oni i unutra svoje špijune, zato ja sve bilježim. Na primjer, u 9 sati ja došao do njih u radionicu, onda mi je u posjet došao alkarski vojvoda Ante Vučić, pa dalje sjedim u radionici ako treba kome pomoći oko lijepljenja jaja, slijedi druženje, u 13.10 razgovor u predsoblju sa Šteficom i Maricom, s Jurom, Antom i Markom do 15 sati, a u 15.30 išao se javiti socijalnoj radnici koja vodi probacijski program', opisao je Rojs jedan svoj kažnjenički dan.