DRUMSKI RAZBOJNICI

Osiguranje pojeftinilo, ali država želi dignuti registraciju za 800 kuna

23.05.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Vozačima prijeti novi udar na džep pa bi uskoro za registraciju svojih vozila mogli plaćati do čak 800 kuna više nego do sada. To će se dogoditi ako na snagu stupi prijedlog novog pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, zbog kojeg bi ta naknada za osobna vozila poskupjela do 100 posto, a za gospodarska vozila od 50 do 70 posto.

Prema prijedlogu pravilnika, koji je izradilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, vozaču koji sad za svoj automobil s volumenom motora od 1360 kubičnih centimetara, plaća naknadu od 374 kune, nova bi se cijena obračunavala po masi vozila, a ona bi za automobil težak, primjerice, 1109 kilograma iznosila 646 kuna, piše Večernji list

Svoj glas protiv podignuli su autoprijevoznici najavivši prosvjede, a Ministarstvo je kao obrazloženje ponudilo da bi na taj način Županijske ceste prikupile 50 posto više sredstava. Posebno iritantan dio odgovora je u kojem kažu kako su autoosiguranja s ulaskom EU pojeftinila pa 'ukupna cijena registracije, s novim naknadama ne bi poskupjela više od pet posto'.