EKOLOŠKI PROJEKT '80/80'

Osamdesetogodišnji Božo Dimnik zaronio na 80 metara!

04.09.2012 u 18:28

Bionic
Reading

Osamdesetogodišnji Božo Dimnik upustio se danas na izuzetan pothvat - između otoka Lošinja i Paga zaronio je do potopljenog talijanskog razarača Audace (Drskost), na dubinu od 80 metara!

Dimnik je na tu dubinu zaronio u sklopu ekološkog projekta '80/80', kojim je na simboličan način upozorio na očuvanje Jadranskog mora. Zaron se odvio na koordinatama Y: 44* 37.377' N X: 14* 38.048' E, pred očima 200-tinjak znatiželjnih gledatelja, među kojima je bio i njegov veliki prijatelj Stjepan Mesić.

'Ma može on i na 90', šalio se bivši predsjednik RH Mesić prije no što je Dimnik zaronio. Iako je ovaj zaljubljenik u Jadransko more, koji se ronjenjem bavi 50 godina po cijelome svijetu, vježbao za ovaj uron i već četiri puta bio na toj dubini, nikome nije bilo svejedno.

'Iz mora je izišao nakon 39 minuta, oko 12 sati. No kamera ga je snimala tijekom urona, a mi smo gore na brodu mogli pratiti situaciju pa nam je bilo lakše', prepričava nam Đurđica Šimičić, direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Dodaje da je to bila prekrasna priča hrvatsko - slovenskog prijateljstva.

Dimnik, rođen u Beogradu, živi, naime, u Ljubljani, a gledati njegov pothvat došao je pratiti i mariborski gradonačelnik. Kada je izronio, Dimnik je izjavio da je sve išlo prema planu. 'Bilo je fenomenalno - izvrsna organizacija, idealno vrijeme! Na dno smo postavili ploču koja je uspomena na ovaj dan. Vjerujem da ćemo nastaviti i još kvalitetnije čuvati Jadransko more', rekao je ovaj 80-godišnjak, koji je na dubini od 80 metara bio s četiri ronilaca, dva Hrvata i dva Slovenca.

Pothvat je održan uz pomoć Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Grada Paga, Općine Kolan i uz organizaciju lošinjskog ronilačkog centra Diver Lošinj i ronilačkog kluba Nova sub Kamnik.