TEORIJE O SAHRANI

Osama završio u moru jer bi grob bio nova Meka?

02.05.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Nakon što su potrošile toliko mnogo godina na lov na najtraženijeg čovjeka na svijetu, zašto su Sjedinjene Američke Države sahranile Osamu bin Ladena unutar 24 sata nakon pogibije?

Razlog leži u islamskoj tradiciji, prema kojoj se tijelo preminulog treba sahraniti u roku od 24 sata od smrti, pojasnio je jedan američki dužnosnik, želeći ostati anoniman zbog osjetljivosti stvari i nacionalne sigurnosti.

'Osiguravamo da se poštuju islamski običaji i tradicija', potvrdio je dužnosnik. 'To je nešto čemu pristupamo veoma ozbiljno. Stoga se ovome pristupa na odgovarajući način.'

No ostaje pitanje zašto je Bin Laden sahranjen u more? Dužnosnik je rekao da je bilo poteškoća u pronalasku države koja bi bila voljna prihvatiti posmrtne ostatke najtraženijeg svjetskog terorista, te je odlučeno da se Bin Laden sahrani u more. Nadalje, postoje sumnje da je SAD želio spriječiti mogućnost da njegov grob postane mjesto okupljanja njegovih obožavatelja. Pojavile su se i glasine da je SAD ponudio tijelo Saudijskoj Arabiji, gdje je Bin Laden rođen, no oni su navodno odbili.

Vjeruje se i da je DNA testiranje već provedeno (iako CNN izvještava da je ono tek u tijeku na uzorcima uzetim s mrtvog tijela) kako bi se potvrdilo da je uistinu riječ o Bin Ladenu. Točno mjesto njegove sahrane nije objavljeno.