BANDIĆEV MODEL

Osam posto bogatih punit će gotovo pola budžeta za vrtiće

Bionic
Reading

Prema modelu koji je predložio Bandić, mjesečno bi trebalo prikupiti 9,7 milijuna kuna participacija što je 116 milijuna kuna godišnje. Od tog iznosa čak 45 posto, odnosno malo manje od 4,4 milijuna kuna mjesečno, trebali bi uplatiti roditelji koji će za svoju djecu plaćati maksimalni iznos od 2.000 kuna

Dokumenti koje je portal zagrebancija.com dobio od visoko rangirane osobe iz Ureda gradonačelnika pokazuju kako će gotovo pola novca za participacije vrtića bit prikupljeno od roditelja koji plaćaju maksimalan iznos od 2.000 kuna. U ovoj statistici nema podataka za djecu koja su u vrtiće upisani sa 1. rujnom.

Maksimalan iznos plaćat će roditelji koji po članu domaćinstva imaju dohodak veći ili jednak od osam tisuća kuna te roditelji koji nisu predali dokumentaciju. Takve djece je ukupno 2.179 za koju će se plaćati maksimalan iznos što je 8,4 posto od ukupnog broja upisane djece. Dakle, od 8,4 posto djece čiji su roditelji najbogatiji ili neposlušni prema Bandiću naplatit će se 45 posto ukupnog iznosa subvencija.

Zanimljiv je još podatak da čak 84 posto ovog platnog razreda čine djeca roditelja koji nisu predali dokumentaciju. Ostaje jedino pitanje koliki dio od njih čine oni koji su odbili skupljati dokumentaciju jer drže da je Bandićev model protuzakonit, a koliko od njih je shvatilo da će tako i tako plaćati maksimalan iznos pa im se nije dalo gubiti vrijeme obilazeći šaltere upravnih tijela.

Upravo ova činjenica, da velik broj roditelja nije predao papire, otvara mogućnost da u konačnici brojke budu bitno drukčije. Prema Bandiću, vrtić će za 11.126 djece, što je 43 posto ukupnog broja, biti besplatan.