BMW-OM POKOŠENE PORED ŠKOLE

Osam kirurga spašavalo tri srednjoškolke

26.04.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Stanje triju srednjoškolki koje su sinoć teško ozlijeđene kad ih je na pješačkoj stazi Cankareve ulice udario BMW koji je vozio 20-godišnjak i dalje je vrlo teško, a život im spašavalo osam kirurga.

Riječ je o iznimno teškim, složenim ozljedama opasnim za život, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare u brodskoj bolnici. Sinoć je zbog te nesreće pozvano još kirurga, ostalih liječnika, sestara i pomoćnog osoblja.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja bolnice Josip Samardžić, voditeljica odjela reanimacije i intenzivnog liječenja Jasminka Kopić te zamjenik ravnatelja i šef traume Boris Hrečkovski rekli su kako činjenica da je pozvano još osam kirurga, anesteziolozi, internist, sestre instrumentarke i pomoćno osoblje, ukupno 19 ljudi, najbolje govori o kakvim je teškim ozljedama riječ. Istaknuli su kako su učinili sve što su trebali, a to čine i dalje, no liječenje će biti dugotrajno i složeno te je prerano davati bilo kakve prognoze.

Šefica reanimacije Kopić rekla je kako im je i dalje nužno intenzivno liječenje i potpora životnim funkcijama. Na upit novinara Hrečkovski je dodao kako je riječ o ozljedama ‘više organa, višestrukim otvorenim prijelomima donjih ekstremiteta, prijelomu zdjelice, krvarenjima u trbuhu, glavi’.

Pozvao je vozače, posebice mlade, da s više savjesti i odgovornosti sjedaju za upravljač kako se takve tragedije ne bi ponavljale.

Po informacijama iz policije 20-godišnji vozač lakše je ozlijeđen i uhićen je te se nad njim provodi kriminalistička obrada, a protiv njega će Općinskome državnom odvjetništvu za mladež biti podnesena kaznena prijava.

Glasnogovornica Policijske uprave Kate Nujić podsjetila je kako po odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te da mladi vozač nije smio upravljati automobilom čija je snaga iznad 80 KW. Nije bio pod utjecajem alkohola i nije otprije poznat po prometnim prekršajima.

Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da će sucu istrage podnijeti prijedlog za određivanje istražnog zatvora 20-godišnjem vozaču.

U brodskoj poljoprivrednoj školi koju pohađaju teško ozlijeđene djevojke stručne službe rade s učenicima kako bi ih umirili te spriječili širenje dezinformacija društvenim mrežama.
‘Bitno je da se takve informacije zaustave. Namjeravam s razrednicima proći kroz sve razrede i porazgovarati s djecom’, rekla je pedagoginja Biserka Halavanja.