oprez na cestama

Orkanska bura udara na Jadranu: Ceste zatvorene za promet, ne plove trajekti

03.04.2023 u 21:20

Bionic
Reading

Zbog bure koja puše u priobalju, povremeno s olujnim i orkanskim udarima i dalje su na snazi zabrane prometa za pojedine skupine vozila te u prekidu trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u ponedjeljak navečer Hrvatski autoklub (HAK)

Bura s olujnim i orkanskim udarima zbog koje je danas za priobalje upaljen crveni meteoalarm uzrokuje ozbiljne probleme u prometu, dojavljuje HAK. Na snazi su zabrane prometa za pojedine skupine vozila, a u prekidu su i brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic

Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto:

  • autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja: čvor Sveti Rok (A1)-Gračac (D50)-Knin (DC1)-Kistanje (DC59)-Benkovac (DC56)-čvor Benkovac (A1) i obrnuto;
  • državnom cestom DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split i obrnuto.

Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (preporučeni obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most i
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga;
  • DC1 Solin-Klis;
  • DC27 Gračac-Obrovac-Karin.

Na DC1 Vaganac-Ondić, DC218 između mjesta i GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, DC99 između čvora (A7) i mjesta Križišće (DC501) te LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

  • +9
Orkanska bura zahvatila područje Makarske Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Vjetar će raditi probleme i u utorak

Nastavak tjedna na kopnu obilježit će promjenjiva naoblaka, malo ili nimalo oborina te vjetar još ponajprije u utorak jak, na zapadu i sjeverozapadu na udare i olujan. Osobito od srijede valja upozoriti na jutarnji mraz, a porast temperature slijedi prema vikendu.

Na Jadranu do srijede djelomice sunčano, ali vjetrovito uz jaku buru, na udare olujnu, u utorak mjestimice i orkansku, koja će uz probleme u prometu pojačavati osjet hladnoće. Drugi dio tjedna i na Jadranu donosi toplije, ponegdje i sunčanije vrijeme te slabljenje vjetra, ali u dane vikenda i više oblaka, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

  • +6
Jaka bura na Masleničkom mostu Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic

DHMZ upozorava da bi u Riječkoj regiji sutra mogla biti olujna bura, koja bi podno Velebita mogla imati i orkansku snagu. Očekuju se udari vjetra od 110 do 180 kilometara na sat.

Na Kvarneru i Kvarneriću će mjestimice puhati olujna bura koja će prema kraju dana i u noći malo oslabjeti. Najjači udari vjetra bit će od 65 do 150 kilometara na sat.

U Dalmaciji će puhati vrlo jaka, mjestimice olujna bura, prema kraju dana i u noći će oslabjeti, a očekuju se udari vjetra od 65 do 140 kilometara na sat. U unutrašnjosti i na kninskom području će udari vjetra dosezati 90 do 145 kilometara na sat.

DHMZ objavio koliko će zahladiti

DHMZ je na Twitteru objavio koliko će zbilja zahladiti, i to na primjeru Senja.