OSUMNJIČENI ZA ZLOČINE

Orić izručen BiH vlastima, Srbija negoduje

26.06.2015 u 17:10

Bionic
Reading

Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić, kojeg srbijanske vlasti sumnjiče za ratne zločine nad Srbima, izručen je vlastima u Bosni i Hercegovini koje smatraju da imaju prednost pri odlučivanju o njegovu izručenju

Naser Orić, nekadašnji ratni zapovjednik na području Srebrenice kojeg srbijanske vlasti sumnjiče zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, izručen je u petak poslijepodne vlastima Bosne i Hercegovine na temelju odluke švicarskog Saveznog ureda za pravosuđe koje ga je i uhitilo 10. lipnja nedaleko od Ženeve.

Podsjetimo, Orić je uhićen na temelju tjeralice koju je izdala beogradska ispostava Interpola zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine. Iako je Orića Haaški sud oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine u BiH protiv Srba, Srbija je za njim ipak raspisala tjeralicu. Orić se od 10. lipnja nalazio u švicarskom ekstradicijskom pritvoru nakon što je uhićen na samom ulazu u Ženevu, gdje je trebao nazočiti obilježavanju dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici. 

Izručenje BiH vlastima obavljeno je nakon što je bosanskohercegovačko ministarstvo pravosuđa poslalo zahtjev švicarskom pravosuđu uz argumente prema kojima bi BiH trebao imati prednost pri odlučivanju o Orićevom izručenju. Nakon što je Orić sletio charter letom u Sarajevo, predan je Graničnoj policiji BiH koja ga je predala tamošnjem tužiteljstvu uz jake snage sigurnosti.

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ponovio je, negodujući, da kazneni postupak protiv Orića ne može biti ustupljen bosanskohercegovačkom tužiteljstvu jer obitelji žrtava nisu dale suglasnost, dok je srbijanski premijer Aleksandar Vučić još ranije naglasio da Srbija neće odustati od Orićeva izručenja.