ČVRSTO UZ HASANBEGOVIĆA

Orešković: Volio bih otići u Bleiburg, a Lozančić nije prekršio zakon

04.05.2016 u 07:23

Bionic
Reading

Gostujući na Media servisu, premijer Tihomir Orešković je ponovio da kritizirani ministar kulture Hasanbegović i dalje ima njegovu potporu. Također je istaknuo da se uskoro bivši ravnatelj SOA-e Lozančić u svom radu nije ogriješio o zakon, kako je to tvrdila predsjednica Grabar Kitarović kad je zatražila njegovo razrješenje. Orešković je izrazio želju otići na komemoraciju blajburškim žrtvama, a ona će se ove godine održati 14. svibnja

Ministar Zlatko Hasanbegović dobro radi svoj posao i ima moju podršku. Kritike na njegov račun uvijek su dobro došle, no s vremenom će se vidjeti da je on dobar ministar kulture, rekao je za Media servis premijer Tihomir Orešković komentirajući novinarski prosvjed i kritike na račun Hasanbegovića povodom Dana medija.

Na primjedbu da novinari nisu zadovoljni ministrovim radom i odnosom prema medijima te da smatraju kako Vlada guši medijske slobode, poručio je: 'Apsolutno ne. Gledam na svojoj vlastitoj koži. Ovih dana, kad čitam novine, kad ih stignem čitati, vidim da mediji, barem ja imam taj osjećaj, tu imaju potpunu slobodu. Malo se zezaju i ne vidim da išta koči tu slobodu.' Na ocjenu kako mu je zamjereno to što je u jednom intervjuu u kontekstu medijskih sloboda spomenuo turskog predsjednika Erdogana, Orešković je rekao da je samo htio reći kako je on spomenuo da smo zemlja tolerancije: 'Da on vidi Hrvatsku kao jedan model za Europu i to nisu bile samo njegove riječi', rekao je Orešković, a na opasku kako možda vidi Hrvatsku kao model za svoju zemlju, premijer je rekao da Hrvatska jest jedan model ne samo za Europu, već za svijet. 'I to je bila poruka koju sam htio reći.'

Osvrnuo se i na ideološke podjele u Hrvatskoj rekavši kako narod jest podijeljen, no da u razgovoru s građanima, kad 'šeće Dolcem', od ljudi ne čuje ništa o tome, već da je glavna tema budućnost i kako riješiti ekonomiju.

Još nije počeo učiti hrvatski jezik

Na pitanje što na sve kaže obitelj odgovara kako se trudi biti uz njih iako radi 12 sati dnevno. 'Hvala bogu, imam podršku supruge, četvero djece je doma, a jučer sam do pola 12 radio matematiku', rekao je. Ne štede vas? 'Uopće me ne štede. Ali iskoristimo priliku, subotom na Dolcu i tako. Tražimo nove načine da se družimo.' Iako mu se hrvatski jezik popravio od njegovog prvog nastupa u Saboru, premijer priznaje da ga još nije počeo učiti: 'Nisam još krenuo, ali uskoro ću. To mi je najveći izazov i njega sam spreman preuzeti te se nadam da će mi to samo ići bolje i bolje.'

Orešković je također rekao kako se ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, koji je prije nekoliko dana zatražio razrješenje, nije ogriješio o zakon. Otkrio je da je Lozančić podnio ostavku prošloga tjedna te da je ona sadu proceduri - već danas na nadležnom Odboru za unutarnju politiku inacionalnu sigurnost. Nadam se da ćemo to sad staviti iza nas i krenutinaprijed, rekao je premijer.

'Predsjednica je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića i to je njezin stav. Tražio sam vremena da donesemo pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na fer način', rekao je Orešković, no na opasku kako Lozančić nije samo izgubio povjerenje, već da je u zahtjevu za razrješenjem predsjednica istaknula kako se on ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, poručio je: 'Nisam vidio nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili. Tako da smo ovu odluku zajedno donijeli i idemo dalje.'

Daniel Markić pak ima apsolutno povjerenje premijera. 'Čovjek ima iskustva, bio je u ratu i uvjeren sam da će odlično voditi SOA-u.'

Porezni USKOK ostaje u Ministarstvu financija; od prijevremenih izbora neće biti ništa

Premijer se osvrnuo i na proljetnu prognozu Europske komisije koja je snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini.

'Mislim da ćemo mi bolje od 1,8 posto i veliki sam optimist, a naša prognoza je 2 posto rasta.' O reformama koje su najavili ponavlja kako će biti teške, ali fer, a o uvođenju poreza na nekretnine poručuje da postoji suglasje u Vladi. Kad je riječ o naplati poreza, kaže da i taj sustav treba biti fer te da se ne može dogoditi da netko s milijunskim dugovima ne plaća porez dok onaj koji je dužan porez za auto mora trenutno platiti dug.

'Prvo se slažem - mislim da svi trebamo plaćati naš dio poreza. Ili poduzetnik ili radnik, nije bitno, svi trebamo pratiti naš dio. To je do ministra Marića, pratit ćemo to kroz neke indikatore i, ako treba, promijenit ćemo neke zakone tako da taj sustav opet bude fer.' Poručuje i kako će tzv. porezni USKOK ostati unutar Ministarstva financija. 'Opet su bili nekakvi probni baloni, ali tu se neće ništa mijenjati, sustav dobro funkcionira i tu neće biti nikakvih promjena', istaknuo je.

Osvrnuo se i na poruke predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o tome da su oni u oporbi spremni za prijevremene izbore.

'Svima nam je jasno da građani očekuju rezultate, da smo obećali reforme i da ćemo ih provesti. Uvjeren sam da će građani za kvartal, dva vidjeti pozitivne signale', rekao je Orešković te oporbi poručio da neće biti ništa od prijevremenih izbora.

Na pitanje hoće li, nakon što je bio u Jasenovcu, ići u Bleiburg Orešković je odgovorio da bi volio otići i da misli da hoće.

'Još nisam odlučio, ali mislim da ću otići. Bio sam u Jasenovcu i to mi je bio prvi put, a također mislim da bih volio otići u Bleiburg, da vidim i odam počast onima koji su tamo izgubili svoje živote', rekao je Orešković, dodajući da do sada nije bio na Bleiburgu.