'PUNA TRANSPARENTNOST'

Orešković predstavila antikorupcijski program za lokalne jedinice

05.05.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković predstavila je u srijedu antikorupcijski program za jedinice lokalne i područne samouprave budući da, kaže, Vlada nije pokazala interes niti bilo što poduzela za sprječavanje klijentelizma i korupcije u lokalnoj samoupravi.

"Ovaj program posljedica je toga što Vlada nije pokazala interes, a kamoli poduzela bilo što da se uspostavi kontrola nad svim razinama državne uprave, a pogotovo tamo gdje klijentelizam i korupcija bujaju - u županijama, gradovima, općinama i ustanovama i tvrtkama u njihovu vlasništvu", rekla je Orešković na konferenciji za novinare.

Među mjerama koje predlaže, istaknula je registar pune fiskalne transparentnosti, registar svih poslovnih odnosa, registar svih nekretnina u vlasništvu grada, registar lobističkih aktivnosti, etički kodeks i propitivanje zabrane stupanja u poslovne odnose s gradom, gradskim tvrtkama i ustanovama.

Puna transparentnost podrazumijeva da se za sve djelatnike koji na izravan ili neizravan način primaju plaću iz gradskog proračuna mora vidjeti iznos. U registru poslovnih odnosa podaci moraju biti javni i trajno dostupni, a uključivao bi objavu svih ugovora i akata sklopljenih s Gradom, kako bi građani mogli vidjeti potpisnike sadržaj, predmet i cijenu ugovora.

Što se Zagreba tiče, Orešković smatra da promjena gradonačelnika neće sama po sebi riješiti problem korupcije nego se to može riješiti samo konkretnim mjerama, kojih nema u programima političkih stranaka.

Usto, naglasila je, obnova Zagreba nakon potresa predstavljat će novo plodno tlo za bujanje korupcije i ako se na vrijeme ne poduzmu mjere kojima se korupcijski rizici smanjuju, građani bi mogli ostati uskraćeni za svoja prava, a javni novac namijenjen obnovi nestati, kao što se dogodilo nebrojeno puta do sada.