OBLJETNICA U SUBOTU

Orešković pozvao na poštovanje prema žrtvama Bleiburga

13.05.2016 u 20:27

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković posjetio je u petak Tezno i Bleiburško polje gdje je zapalio svijeće u spomen na žrtve bleiburške tragedije i žrtve hrvatskog križnog puta i tom je prilikom pozvao sve koji će se u subotu pokloniti žrtvama na tome mjestu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem jer je razlog obilježavanja te tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama

Kroz svoju povijest hrvatski narod pretrpio je mnogo nepravdi i teških tragedija. Jedna od najvećih tragedija dogodila se tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Bleiburško polje i postaje Križnog puta simboliziraju tragediju hrvatskog naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom. Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrjednijeg ljudskog prava – prava na život', poručio je, kako je priopćeno iz Vlade, premijer Orešković.

'Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime, i obitelj koja za njom tuguje. Tragično je da se većini žrtava ni 70 godina nakon Drugog svjetskog rata još ne zna za posljednje počivalište', rekao je.

U priopćenju se navodi, kada danas, kao članica Europske unije, Hrvatska gradi i razvija demokratsko društvo koje poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe. Tragične događaje iz prošlosti danas ne možemo promijeniti, ali smo dužni iz njih izvući pouke i učiniti sve da se takvo što ne ponovi.

'Pozivam sve koji će se sutra pokloniti žrtvama na ovom mjestu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem jer je razlog obilježavanja ove tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama', poručio je Orešković na Bleiburgu.