'IGROKAZ I CIRKUS'

Orešković: HDZ je poslao poruku da ima pravosuđe na daljinskom upravljaču

29.05.2020 u 19:49

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i članica Stranke s imenom i prezimenom, Dalija Orešković komentirala je uhićenje predsjednika Uprave hrvatskih šuma i Državne tajnice iz redova HDZ-a Josipe Rimac.

"Kako bi HDZ mogao bilo koga uvjeriti da se bori protiv korupcije kada ju živi, oni čekaju izbore na optuženičkoj klupi, ne pada mi na pamet neko spektakularno uhićenje koje je rezultiralo učinkovitim kaznenim postupkom u kojem smo imali pravovremenu osuđujuću presudu. Ova država se ne zna i neće nositi s ovakvom korupcijom dok je HDZ na vlasti, poslali su poruku da imaju pravosuđe na daljinskom upravljaču", rekla je Orešković za N1.

Dodaje, HDZ je mandat odradio s koruptivnom parlamentarnom većinom te rekla kako su ova spektakularna uhićenja igrokaz koji od pravne države radi cirkus.

"Uvjerena sam da su posljedice razarajućeg djelovanja postavljanja lopovskih stranačkih kadrova golom oku vidljive, građanima je prekipjelo, a to će se odraziti na izborima", smatra Orešković.

Što se Josipe Rimac tiče, o njoj osobno ne može govoriti, no smatra da je kao političarka uspješna jer su najuspješniji nečiji klimavci i dokle god služe stranačkom vrhu, ništa im se neće dogoditi. Sukladno tome, vjeruje da se uhićenima ne bi ništa dogodilo da nisu otpisani od strane HDZ-a.

Osnovni problem našeg pravosuđa, smatra Orešković, treba promatrati kroz analize pravosudnih procesa koji se do danas nisu maknuli s mrtve točke.

"Ako je problem u parlamentarnoj većini koja kroji takve zakone, ne dajmo im priliku da opet odlučuju, treba poći od parlamenta, obje velike političke grupacije funkcioniraju po istom principu i regrutiraju nove generacije klimavaca".

Stranka s imenom i prezimenom, tvrdi, na političkoj je sceni da vrati povjerenje u politiku, a usporedbe s Mostom koji se svojevremeno promovirao kao treća opcija usmjerena protiv dominantnih političkih struktura, odbacuje.

"Stranački smo drugačije koncipirani, to ćemo dokazati. Izgradili smo međusobne odnose i uvažavanje, u tome je ključ prave promjene u političkom životu. Trideset godina smo sustavno gušili javni dijalog, a prava demokracija na njemu počiva. Osvojit ćemo respektabilni izborni rezultat, pitanje je tko će koga kasnije moliti za sastavljanje vlade, budemo li u tome sudjelovali, tražit ćemo da Vlada bude sastavljena sukladno našim ciljevima".