promjena strane

Orban se distancira od skandala austrijske Slobodarske stranke i priklanja se Talijanima

26.05.2019 u 18:07

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban, koji traži partnere među desnim europskim populistima, okrenuo je leđa diskreditiranom čelniku austrijske Slobodarske stranke (FPOe) Heinzu-Christianu Stracheu i sada za suradnju preferira talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija

'Austrijski model je gotov. Prelazim na talijanski', izjavio je Orban u nedjelju, nakon što je glasao na izborima za Europski parlament.

Izjava je uslijedila osam dana pošto je austrijski vicekancelar Strache podnio ostavku na funkcije nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora, u zamjenu za političku potporu svojoj stranci. Video je snimljen 2017., no pojavio se nekoliko dana prije europskih izbora.

Orban je srdačno primio Strachea u Budimpešti dva tjedna prije skandala. Tada je istaknuo 'austrijski model', savez između konzervativne Narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza i FPOe-a, koji bi trebao poslužiti kao model za suradnju između konzervativaca iz Europske pučke stranke (EPP) i Salvinijevih populista.

No s padom vladajuće koalicije u Austriji, 'austrijski model' je prošlost, kazao je Orban.

'Talijanski model' odnosio bi se na koaliciju između Salvinijeve krajnje desne stranke Liga i stranke desnog centra bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija Naprijed Italija, također članice obitelji EPP-a, te ekstremno desne stranke Talijanska braća.

Salvinijevu vladu čini i populistički Pokret pet zvijezda.

EPP je suspendirao Orbanov Fidesz zbog kampanje protiv predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera.