bilateralni sastanak

Orban: S Trumpom o plinu i projektilima

17.05.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je rekao kako je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u ponedjeljak raspravljao o kupnji obrambenih projektila srednjeg dometa, objavio je Reuters

U prvom bilateralnom sastanku dvojice vođa, Trump je pohvalio mađarskog vođu zbog njegovog oštrog stava prema migrantima, nazvavši ga svojim 'bratom blizancem'.

Orban je naglasio vojnu suradnju, te dodao da si Mađarska, čije gospodarstvo raste brže od većine zemalja u EU-u, sada može priuštiti stvaranje nove i moćne vojske.

'Postoje planovi za razvojem vojske gdje računamo na Amerikance', poručio je Orban za državni radio.

'Ključna infrastruktura mora biti zaštićena uslijed napada, a Mađarske sposobnosti su po tom pitanju nedovoljne. Trebamo obrambene projektile srednjeg dometa. Zakonska procedura nabave je u tijeku', kazao je Orban.

Američki ambasador u Mađarskoj David Cornstein rekao je za mađarski portal 444.hu da je zajedno s mađarskim predstavnikom posjetio proizvođače oružja Raytheon i Lockheed Martin.

Orban, čije bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Kinom međunarodni partneri kritiziraju, pogotovo Washington, rekao je kako želi izgraditi bolje odnose sa svim svjetskim silama.

'Surađujemo s Kinom, Rusijom, ali i Sjedinjenim Državama', dodao je Orban. 'Sa Amerikancima smo u vojnom savezu, stoga su i veze čvršće'.

Naglasio je da je 'iskrivljeno' mišljenje da Mađarska gleda samo vlastite interese nego da poslušno sudjeluje u vojnom savezu.

Dodao je da je pozvao Trumpa da pomogne u pokretanju proizvodnje prirodnog plina u rumunjskom sektoru Crnog mora, a koju će potpomagati Exxon, što je jedina praktična alternativa ruskom plinu.

'Diverzifikacija je pohvalna ako se američko-rumunjska suradnja dogodi ubrzo', naglasio je Orban. 'Pozivam predsjednika da to omogući'.

Viši američki kongresnici kritizirali su Orbanov posjet Bijeloj Kući prošlog tjedna, okrivivši ga za 'silaznu demokratsku putanju'.