analizira denis avdagić

Orban je u Mađarskoj proglasio izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Što je u pozadini te odluke?

25.05.2022 u 18:58

Bionic
Reading

Mađarska je zbog rata u Ukrajini odlučila proglasiti izvanredno stanje, objavio je jučer mađarski premijer Viktor Orban. Koji su razlozi za takav potez tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, za tportal je analizirao vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić

Iako im je idući tjedan trebalo isteći izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa, Mađarska se već našla u novom izvanrednom stanju, i to zbog rata u Ukrajini.

'Svijet je na rubu gospodarske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi financijsku sigurnost svojih obitelji', objavio je jučer mađarski premijer Viktor Orban, no detalje odluka, koje poslije proglašenja izvanrednog stanja može donositi bez parlamenta, nije otkrivao. Svi su u Europi u nekoj vrsti izvanrednog stanja, a posebice države koje graniče s Ukrajinom, napominje analitičar Denis Avdagić.

'Dolaze izbjeglice, s druge strane energetika divlja i teško je procijeniti kako će se to nastaviti. O tome ima li Mađarska neke izravne prijetnje, možemo samo spekulirati. Energetski je svakako ugrožena, a i što se tiče granice (op.a., graniči s Ukrajinom). Oni koji u startu negativno gledaju na Orbana reći će da je proglasio izvanredno stanje da bi mogao držati pod kontrolom oporbu i medije te lakše donositi zakone. Ako gledate iz perspektive bliže njemu, onda bi se moglo reći da smo svi u krizi i da Orban povlači poteze kakve treba. Ako gledate objektivno, možete prevagnuti i na jednu i na drugu stranu', kazao je Avdagić za tportal.

  • +5
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Činjenica je da Mađarska ima dobre odnose s Rusijom i ovisi o ruskoj nafti te ne pristaje na šesti paket sankcija Europske unije Rusiji, a koji bi uključivao embargo na rusku naftu. Orban je dosad odolijevao pritisku iz Unije, a neki iz njegova objašnjenja proglašenja izvanrednog stanja iščitavaju da i dalje misli stajati na ruskoj strani. No pitanje je što Orban dobiva proglašenjem izvanrednog stanja? Donošenje odluka bez parlamenta čini se bespotrebnim kada se zna da njegova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu.

'Ovime se drži društvo u nekoj vrsti tenzija. To im odgovara na neki način. Svaka zemlja donosi odluke prema raspoloživim informacijama. Ima li tu nekog realnog straha da bi moglo doći do većeg priljeva izbjeglica? Ne vidim nekog realnog razloga da idu tako daleko i proglašavaju izvanredno stanje, mislim da je to nepotrebno. Ali Orban drugačije rukovodi svojom zemljom i neminovno je da to odgovara njegovim sugrađanima jer je za to dobio i potvrdu na izborima', kaže Avdagić.

Orban je obećao danas podijeliti detalje odluke o proglašenju izvanrednog stanja, a očekuje se i objašnjenje što će to značiti u praksi. 'Ako se zakon primjerice bude ticao ovlaštenja Orbanu i vladi vezanih uz reguliranje cijena, onda bismo našli neko opravdanje za to. Ako bude regulirao cijene za sugrađane, onda bi oni vjerojatno prihvatili ovakve izvanredne okolnosti jer daju vladama veći manevarski prostor. Još se ne zna kakve sve alate donose državi ove izvanredne okolnosti', zaključuje Avdagić.