sastanak eu-a zbog Sankcija rusiji

Litavski šef diplomacije: Mađarska ostale zemlje članice drži kao taoce

16.05.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Litavski ministar vanjskih poslova osudio je danas na sastanku u Bruxellesu Mađarsku kazavši da ona ostale zemlje članice Europske unije drži kao taoce. Budući da Mađarska ne želi sudjelovati u najnovijim sankcijama Europske unije Rusiji, embargu na naftu i plin iz Rusije, i ostale zemlje izražavaju sve veće nezadovoljstvo

Među zemljama Europske unije raste nezadovoljstvo zbog činjenice da Mađarska negoduje oko embarga na naftu i plin iz Rusije. 'Cijelu Uniju jedna zemlja članica drži kao taoca', rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis na sastanku s kolegama iz EU-a u Bruxellesu. Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg pozvao je zemlje članice EU-a na jedinstvo: 'U Europi smo nevjerojatno dobri u tome da uvijek iznova budemo podijeljeni', piše Spiegel.de.

Europska komisija najavila je prije dva tjedna šesti paket sankcija Rusiji, prema kojima će se zabrana uvoza nafte i plina iz Rusije postupno početi provoditi u svim zemljama članicama. Prema mišljenju europskih diplomata, Mađarska dosad jedina sprječava konsenzus zemalja članica za pokretanjem šestog paketa sankcija. Mađarski predsjednik Viktor Orban prijetio je vetom jer smatra da bi tim sankcijama u njegovoj zemlji bila ugrožena opskrba energijom. Mađarska ruskom naftom pokriva 60 posto svojih potreba za ovom sirovinom, a ruskim plinom 85 posto.

'Dajemo sve od sebe da se situacija smiri, ali s obzirom na to da postoje jako čvrsti stavovi, nisam siguran da ćemo to uspjeti riješiti razgovorima', rekao je Josep Borrell, šef diplomacije EU-a. Pregovori oko embarga na naftu trebali su zapravo završiti već prije tjedan dana. Osim Mađarske, i Češka, Slovačka i Bugarska zatražile su duža razdoblja prilagodbe na embargo i pomoć u nadogradnji naftne infrastrukture.

Njemačka šefica diplomacije iz redova Zelenih Annalena Baerbock izjavila je kako nije očekivala da će se na današnjem sastanku zemlje članice finalno dogovoriti, ali da u sljedećih nekoliko dana očekuje jedinstvo među svim članicama.