VELIKI PLANOVI

ORaH za fiksiranje datuma izbora i smanjenje izbornog praga

21.08.2015 u 15:44

Bionic
Reading

ORaH je na tribini u Saboru u petak predstavio svoj prijedlog reforme izbornog sustava, a predsjednica stranke Mirela Holy uvodno je istaknula kako je jedan od prijedloga zakonsko 'fiksiranje' datuma parlamentarnih i lokalnih izbora kako bi se spriječile manipulacije tim datumom, a kandidatima omogućilo da se kvalitetnije pripreme za izbore

'Svi očekujemo da se napokon dogodi definiranje datuma izbora, a jedan od prijedloga je da se ide s fiksiranjem tog datuma', rekla je Holy.

Reformu izbornog sustava predstavile su odvjetnica Bojana Ivanišević i profesorica na Fakultetu političkih znanosti Nataša Beširević, koje smatraju da je sustav nužno žurno promijeniti.

Beširević je ocijenila da se predizborno vrijeme u Hrvatskoj u pravilu pretvara u 'cimanje glasova', u kojem nema riječi o konkretnim politikama, nego se isključivo važe koliko vrijedi izborni glas, a kao primjer je navela izjave da bi ljevica zbog novih stranaka i koalicija mogla izgubiti osam mandata.

Uvjerena je da postojeći izborni sustav doprinosi sve jačoj bipolarizaciji i sve manjem povjerenju u politiku i političare.

Bojana Ivanišević najvećim nedostatkom postojećeg izbornog sustava smatra razlike u težini glasa po pojedinim izbornim jedinicama, na što je, podsjeća, Ustavni sud upozorio još 2010., ocjenivši da prevelike razlike u broju birača dovode u pitanje izbore u cjelini.

ORaH zato predlaže nove izborne jedinice, zajedno s regionalizacijom Hrvatske koju će, kažu, uskoro predstaviti, uz izborni prag od tri, umjesto sadašnjih pet posto.

Predlažu i da se glasovi u mandate, umjesto sadašnje D'Hontove, preračunavaju Sainte-Lagueovom metodom, koja, uvjereni su, osigurava punu proporcionalnost dobivenih glasova i mandata.

Ivanišević je upozorila da po sadašnjem sustavu velike stranke na temelju propalih glasova dobivaju neproporcionalno velik udio u Saboru pa je tako, kaže, Kukuriku koalicija na prošlim izborima osvojila 41 posto glasova, ali 57 posto zastupničkih mandata.

Kad je riječ o zastupljenosti žena, predlažu tzv. Metodu patentnog zatvarača, po kojemu bi na izbornim listama bilo jednako žena i muškaraca u naizmjeničnom redosljedu.

ORaH bi zabranio predizborno koaliranje i kandidiranje osoba pravomoćno optuženih za najteža kaznena djela.

Na lokalnoj razini, uveli bi većinski izborni sustav u gradovima i općinama do 330 tisuća stanovnika i mješoviti sustav u većim jedinicama.

O predloženoj reformi otvorili su, kažu, i javnu raspravu, kako bi vidjeli što o izbornom sustavu misle građani.