ŽALBA NA PRESUDU

Opuškom izazvao požar u kojem su poginuli vatrogasci?

21.04.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu na oslobađajuću presudu 25-godišnjem Pašku Petrini, optuženom da je iz nehaja opuškom cigarete izazvao požar na otoku Kornatu 2007. u kojemu je poginulo 12 vatrogasaca

Šibenski Općinski sud oslobodio je Petrinu optužbe da je iz nehaja počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti za koje je zakonom predviđena kazna do tri godine zatvora.

Tužiteljstvo je, kako je objavljeno na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH, podnijelo žalbu jer smatra da su tijekom suđenja bitno povrijeđene odredbe kaznenog postupka te pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Petrinu se tereti da je kao 20-godišnji zaposlenik Nacionalnog parka Kornati, 30. kolovoza 2007. između 11 i 11,30 sati, u uvali Vrulje na otoku Kornatu neugašeni opušak bacio u suhu travu i raslinje u neposrednog blizini objekta zvanog karaula. Tužiteljstvo tvrdi kako je bio svjestan da zbog suhoće trave i raslinja, visokih temperatura, dugotrajne suše i jakog vjetra može doći do požara, no lakomisleno je smatrao da se to neće dogoditi.

Opušak je izazvao požar koji se nošen jakim vjetrom, unatoč pokušaju gašenja, proširio te ugrozio kuće i stanovnike u uvalama Vrulje i Strižnja. Vatra je okružila vatrogasce, koji su se radi gašenja iskrcali na područje iznad uvale Šipnate, a njih 12 je pritom poginulo

O žalbi će odlučiti šibenski Županijski sud.

Zbog kornatske tragedije sudi se i bivšemu šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Taj se postupak vodi na zadarskom Županijskom sudu.