ŠOŠA O STANJU NA HRT-u

'Optužuju nas da smo talibani i crveni kmeri'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.09.2012 16:23
  • Objavljeno 27.09.2012 u 16:16
Dean Šoša i Mirjana Rakić

Dean Šoša i Mirjana Rakić

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Savjet za nacionalne manjine upozorio je na današnjoj sjednici privremeno prijelazno čelništvo Hrvatske radiotelevizije (HRT), na temelju izvješća o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima radija i televizije u 2011. na nedovoljnu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u njima.

Predsjednik Savjeta za manjine Aleksandar Tolnauer predložio da se svakih šest mjeseci sastaju predstavnici Savjeta za manjine s Ravnateljstvom HRT-a kako bi razmotrili situaciju s programom za nacionalne manjine.

Uputio je zamjerku da su pripadnici nacionalnih manjina slabo zastupljeni središnjim informativnim emisijama, dokumentarnom i u dječjem programu, kao i na neodgovarajući termin emitiranja programa za manjine. Od ukupno emitiranog programa, manjine su bile zastupljene tek sa 0,7 posto, što je nedovoljno, naglasio je.

U programima se i dalje toleriraju prostote, primitivizam i govor mržnje, nacionalistički i rasistički komentari koji ne pridonose duhu tolerancije u društvu, upozorio je Tolnauer navevši pri tome posebno sportske komentatore.

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac izrazio je žaljenje što HRT svojim pojedinim emisijama ne pridonosi toleranciji, sprječavanju govora mržnje, nego upravo suprotno.

Po njegovom mišljenju izvan manjinskog programa se blokira percepcija manjine izvan ratne percepcije, osobito jedne pa se, kako je rekao, na nju odmah lijepe slike Vukovara i Škabrnje dodavši kako je teško vjerovati da se radi o slučajnosti.

Pupovac je zamjerio što se proslava dana antifašističkog ustanka u Srbu stavlja u isti koš s onima koji ga osporavaju i veličaju poražene snage, a HTV je, po njegovim riječima, između njih stavio znak jednakosti, što je u suprotnosti s vrijednostima hrvatskog ustava.

No, Pupovac je izrazio i zadovoljstvo promjenama koje se, po njegovim riječima, primjećuju u programu dolaskom novog vodstva na HRT, ocijenivši da su postignuti dobri rezultati u kratkom vremenu te da će to biti dobri temelji za razgovor o kvalitetnijem praćenju života i rada manjinskih zajednica.

Reagirajući na izjavu saborskog zastupnika i splitskog gradonačelnika Željka Keruma u nedavnoj emisiji HTV-a Nedjeljom u dva koji je rekao da jedna nacionalna manjina (srpska) kontrolira financijske tokove u Hrvatskoj, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin ustvrdio je da takva retorika podsjeća na vremena 30-tih godina prošlog stoljeća te da voditelj na to nije primjereno reagirao, s čime su se složili i čelnici HRT-a.

Svjesni smo krivih procjena i neprimjerenog rječnika i da mnoge stvari treba doraditi i promijeniti, kazala je v.d. ravnatelja HTV-a Mirjana Rakić

V. d. glavnog urednika HTV-a Dean Šoša istaknuo je da se na HTV-u suočavaju s ogromnim problemima te da se radi na transformaciji HRT-a u javni servis, a program za manjine je važan dio toga.

Nastojimo spriječiti govor mržnje, pa i smjenama ljudi koji su to dopustili, kazao je Šoša i dodao da promjene izazivaju snažne reakcije i otpore, te da ih se optužuje da su "talibani i crveni kmeri". Obećao je da će se za manjinski program naći bolji termin emitiranja te da se pripadnici manjina što više uključe u redovit program kako bi se spriječila njihova getoizacija.

V.d. urednika Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević Pavić kazala je kako je upravo na taj dio programa bilo najviše primjedaba, no da nastoje da televizija kao javni servis bude informativna, edukativna i otvorena i da je to dugotrajan proces te da su u protekla dva mjeseca napravili velik posao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi