Vlasnik Dukata

Optužnica u Francuskoj protiv mljekarskog diva: Prodavali hranu za bebe koja je sadržavala opasnu bakteriju

16.02.2023 u 17:59

Bionic
Reading

Francuski tužitelji podigli su optužnicu protiv mljekarskog diva Lactalisa zato što nije pravodobno opozvao dojenačku hranu nakon što je u 2017. utvrđeno da sadrži salmonelu

U prosincu 2017. francuski regulator i Lactalis odredili su povlačenje dojenačke hrane s međunarodnih tržišta zbog straha od zagađenja salmonelom nakon što se u Francuskoj razboljelo 36 beba unutar tri dana od konzumacije Lactalisovih proizvoda.

Među zemljama koje su prijavile slučajeve bile su Španjolska i Grčka, a Lactalis je tada priznao da je formula bila zaražena još 80-ak zemalja.

Većina proizvoda, uglavnom brendova Milumel i Picot, proizvedena je u tvornici u Craonu na sjeverozapadu Francuske.

Vlasnik Dukata izvijestio je u četvrtak da su tužitelji sada podigli optužnicu za prijevaru i nanošenje tjelesnih ozljeda ih nehaja zato što nije pravodobno opozvao proizvode kako bi ograničio štetu.

Lactalis je tek sredinom siječnja 2018. povukao s polica sve proizvode iz pogona u Craonu, više od 12 milijuna pakiranja.

Kompanija i bivši izvršni direktor, milijarder Emmanuel Besnier, bili su meta žestokih kritika zato što tjednima nisu izvijestili javnost o problemu.

Tužitelji su dodali i da su pronašli nekoliko problema u proizvodnom lancu koji su doveli do kontaminacije.

U 2018. Lactalis je još uvijek tvrdio da je kontaminaciju uzrokovao rad u tvornici u prvoj polovini 2017. No, Institut Pasteur otkrio je da su bakterije bile prisutne u tom pogonu od 2005. godine.

Kompanija je u četvrtak priopćila da „korak označava početak sudske istrage u koju će Lactalis biti uključen u potpunosti, uz punu transparentnost”.

Optužnica podignuta u četvrtak „dokaz je postojanja ozbiljnih i potvrđenih dokaza u ovom slučaju”, rekla je za AFP odvjetnica udruge potrošača koji su podnijeli tužbe Jade Dousselin.

Glasnogovornica nevladine organizacije Foodwatch Ingrid Kragl rekla je da se nada kazni koja će poslužiti kao primjer i dokončati 'imunitet' prehrambenih tvrtki na kazneni progon.

Studija iz 2022. otkrila je da je Lactalis bio nemaran i 'slijep' na opetovane znakove da je njegova proizvodnja postala nesigurna, navodi agencija afp.