GUŽVA U ČEKAONICI

Optužnica ruši Kalmetu s trona zadarskog HDZ-a; tko je nasljednik?

09.06.2015 u 06:50

Bionic
Reading

Potvrdi li sud optužnicu, dat ću ostavku na sve stranačke funkcije, poručio je prošli tjedan zadarski gradonačelnik i potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta. U samoj stranci službeno zasad drže stranu Kalmeti, no doznajemo kako bi u HDZ-u za nekoliko dana mogli otvoriti i pitanje eventualne zamjene za Kalmetu kao koordinatora u 9. izbornoj jedinici

Podizanje optužnice protiv Božidara Kalmete, koji itekako dobro kotira među biračima na zadarskom području, definitivno je veliki udarac za HDZ. U toj stranci prethodnih su se godina dobro odupirali javnim šaputanjima i optužbama za kriminal koje su dolazile na Kalmetin račun, no kako doznajemo, nakon podizanja optužnice, uskoro bi se i ozbiljno moglo početi razmišljati da se Kalmetu na mjestu predizbornog koordinatora za 9. izbornu jedinicu zamjeni drugom osobom.

Kako najozbiljniji kandidat navodi se zadarski dožupan i HDZ-ov rizničar Božidar Longin, na kojeg se šef stranke Tomislav Karamarko oslonio i lani uoči predsjedničkih izbora.

Longin, za kojeg nam u stranci kažu da ima dobre šanse postati novi koordinator, čovjek je od Karamarkovog povjerenja, a s predsjednikom stranke blizak je još iz mladosti. Longin je osnovao i zapovijedao vojnom policijom u Zadru za vrijeme Domovinskog rata, a s Karamarkom je povezan i kroz košarku. Naime, Karamarko je svojedobno bio dopredsjednik KK Zagreb, a Longin je još uvijek dopredsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, kojim zapravo i upravlja jer je predsjednik HKS-a Danko Radić bolestan.

Iz izvora bliskih HDZ-u doznajemo da Longin slovi kao vrlo korektna osoba, no da nema tu snagu koju ima Božidar Kalmeta. U jednom trenutku govorkalo se i da bi HDZ Longina mogao istaknuti i kao kandidata za zadarskog gradonačelnika, no na kraju je procijenjeno da Kalmeta ima više šanse. Ljudi upućeni u stanje u Zadru kažu nam i da je na zadnjim lokalnim izborima, Longin imao aspiracije biti kandidat za župana, no da je u stranci ipak pobijedila struja aktualnog župana Stipe Zrilića.

U svoju biografiju Longin je ubilježio i da je u vrijeme Sanaderove vlade bio član Uprave Hrvatskih šuma. Upravo zahvaljujući tome pojavio se i kao svjedok u suđenju za aferu Fimi media, gdje je progovorio o predaji 36.000 eura u stranačkoj središnjici za potrebe predsjedničke kampanje Jadranke Kosor. Za to, svjedočio je tada, nije dobio nikakvu potvrdu. 'Nije mi bilo baš svejedno', rekao je tada Longin.

Dok se iz Fimi medije izvukao neokrznut, zadarski mediji još uvijek pamte zasad jedinu mrlju u Longinovoj karijeru. Naime, Longin se 'proslavio' kada je 1999. na otvaranju Europskog jedriličarskog prvenstva naokautirao opernog pjevača Borisa Martinovića. Martinović je, pisali su tada mediji, odbio pjevati hrvatsku himnu jer mu je smetao dim iz baklji na pozornici, a Longin ga je zbog toga 'počastio' udarcem šakom u nos.

U cijeloj priči s Kalmetom spominje se i ime Zvonimira Vrančića, predsjednika zadarskog gradskog HDZ-a i zamjenika gradonačelnika Zadra. Iako se njegovo ime u kuloarima sporadično pojavljuje u kontekstu koordinatora, Vrnačić ima veće šanse postati novi gradonačelnik, i to sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Naime, ukoliko se Kalmeta ipak odluči otići s čela grada, u Zadru se neće trebati održavati novi izbori nego će gradonačelničku funkciju preuzeti Vrančić, s obzirom da je prošlo dvije godine od lokalnih izbora.

No zasada se čini da Kalmeta misli i dalje vladati na lokalnom nivou. Na državnom je priča malo drugačija, gdje je ovaj prekaljenji HDZ-ovac izgleda izgubio povjerenje. Prvo ime na listi u 9. izbornoj jedinici, potvrdio nam je izvor blizak stranci, bit će ono samog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, dok se u stranci razmatra da ime Božidara Kalmete uopće ne bude na listi. Iako je Kalmeta prije podizanja optužnice i sam rekao da to što je koordinator ne znači i da će biti na listi, čini se da je najnoviji potez USKOK-a ipak zapečatio njegovu sudbinu.