optužnica za pobunu

Optuženo dodatnih šest zagovornika nezavisnosti Katalonije

22.12.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je u petak ujutro optužnicu protiv dodatnih šest zagovornika nezavisnosti Katalonije istaknuvši kako su prije dva mjeseca sudjelovali u pobuni protiv Španjolske

Optuženi su za pripremu referenduma suprotnog ustavu, neposluh te izglasavanje nezavisnosti pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

Širenje istrage na njih uslijedilo je desetak sati nakon što su u četvrtak navečer stranke za nezavisnost Katalonije osvojile 70 od 135 mjesta na izvanrednim izborima u toj pokrajini, što im omogućuje formiranje regionalne vlade.

Optužnica za pobunu proširena je na Artura Masa, nekadašnjeg predsjednika vlade Katalonije i aktualnog predsjednika Katalonske europske demokratske stranke (PDeCAT). Optužena je i Marta Rovira, broj dva Katalonske republikanske ljevice (ERC) čiji se predsjednik Oriol Junqueras već nalazi u pritvoru pored Madrida. Zastupnica antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP), Anna Gabriel, također je optužena, kao i njena stranačka kolegica Mireia Boya. Istraga je proširena i na Martu Pascal iz PDeCAT-a te Neus Loveras, predsjednicu Udruge gradova za nezavisnost.

  • +12
Izbori u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: JON NAZCA

Nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije, optuženi su ministri tadašnje katalonske vlade i članovi parlamenta koji su dopustili glasovanje. Neki od njih se nalaze na uvjetnoj slobodi, neki u pritvoru, a neki su otišli u Belgiju te im prijeti uhićenje vrate li se u Španjolsku.

Svi su oni optuženi za pobunu protiv Španjolske jer su pripremali i poticali 5,5 milijuna Katalonaca na izlazak na referendum o nezavisnosti 1. listopada, koristili javni novac za njegovo održavanje te su se oglušili o nalog ustavnog suda koji je bio zabranio referendum. Referendum je održan unatoč intervenciji španjolske policije na biralištima. Na temelju rezultata tog referenduma u parlamentu je bila izglasana nezavisnost iako do nje nije došlo.

Španjolska vlada je dan kasnije raspustila katalonsku vladu, preuzela upravljanje katalonskom administracijom te sazvala prijevremene izbore. Na tim izborima, održanima u četvrtak, tri stranke za nezavisnost opet su osvojile većinu zastupničkih mjesta pa će imati 70 od 135 zastupnika. Ranije su ih imali 72, a za formiranje vlade ih je potrebno 68.

  • +24
Policija onemogućava referendum za nezavisnost Katalonije Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Susana Vera

Pojedinačno je najviše mjesta osvojila stranka centra Građani, koja brani cjelovitost Španjolske, no s dobivenih 37 zastupnika ne može formirati vladu jer su ostale stranke za cjelovitost dobile premali broj mjesta.

Očekuje se kako će PDeCAT, koji je na izbore izašao u sklopu koalicije Zajedno za Kataloniju te osvojio 34 mjesta, ući u koaliciju s ERC-om i CUP-om. Te tri formacije radile su zajedno od zadnjih izbora 2015. s ciljem osamostaljivanja Katalonije.