NEREDI U LONDONDERRYJU

Optuženi za ubojstvo sjevernoirske novinarke odbili priznati sud

13.05.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Dvojica muškaraca optužena za sudjelovanje u neredima u Londonderryju u noći kada je ubijena sjevernoirska novinarka Lyra Mckee izvedena su u subotu pred sud kojeg su odbili priznati

Paul McIntyre (51) i Christopher Gillen (38) optuženi su za sudjelovajne u neredima, napade zapaljivim bombama te krađu kamiona i podmetanje požara na tom vozilu.

Prilikom ulaska suca Barneya McElholma u sudnicu, dvojica muškaraca odbila su ustati, čime su iskazali nepovjerenje prema sudu.

Tužiteljstvo tvrdi da su McIntyre i Gillen povezani s terorističkom skupinom Nova IRA koja je preuzela odgovornost za nerede 18. travnja i ubojstvo novinarke Lyre McKee za koje su se naknadno ispričali. Novinarka je, podsjetimo, ubijena hicem u glavi dok je izvještavala tijekom nereda u Londonderryju.

Policijski istražitelj izjavio je na sudu kako policija vjeruje da su pravo McIntyre i Gillen kolovođe nereda i da za to postoje nepobitni dokazi koji su izuzeti od televizisjke ekipe koja je snimala dokumentarni film o neredima.

Sudac McElhom je na samom početku suđenja kazao kako svaki nacionalizam na kraju postane fašizam, bilo da je riječ o irskom, britanskom ili poljskom nacionalizmu dodajući kako optuženi ne pripadaju niti jednoj paravojnoj organizaciji, ali su neosporno dio organizacije koja ima definiranu ideologiju.

Nedugo nakon ubojstva novinarke širom katoličkih četvrti u Londonderryju osvanuli su grafiti protiv suradnje zajednice s policijom tijekom istrage. Grafiti s natpisom 'izdajice će biti ubijene' popraćeni su crtežima štakora.

Policija je priopćila kako joj se obratilo oko 140 građana sa snimkama koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, a lokalna humanitarna organizacija za prevenciju sektaškog nasilja ponudila je nagradu od 10.000 funti za informaciju tko bi mogao stajati iza ubojstva.