ujedinjena politika

Irski i britanski čelnici na ispraćaju ubijene novinarke Lyre McKee

24.04.2019 u 19:22

Bionic
Reading

Čelnici Velike Britanije i Irske pridružili su se stotinama ljudi u srijedu na pogrebu novinarke Lyre McKee koju je slučajno ubio irski nacionalist dok je promatrala sukob nacionalista i policije.

Britanska premijerka Theresa May, irski premijer Leo Varadkar i članovi njegove vlade bili su uz inače razjedinjene političare Sjeverne Irske u Belfastu gdje je novinarke McKee ispraćena kao "nadarena i hrabra mlada žena" koja je rušila barijere.

Skupina Nova IRA, protivnica mirovnog sporazuma iz 1998., objavila je da je jedan od njezinih članova slučajno ubio 29-godišnju novinarku u četvrtak tijekom sukoba s policijom koje je McKee promatrala. Nova IRA nije identificirala strijelca.

"U smrti Lyra je ujedinila narod iz raznolikih sredina", rekao je katolički svećenik Martin Magill na multikonfesionalnom obredu i molio počinitelje da krenu putem nenasilja.

"Molim vas da poslušate većinu naroda na vašem voljenom otoku Irskoj koji vas poziva da prestanete", rekao je.

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac. Njezina se smrt dogodila nakon eksplozije autobombe u Londonderryju u siječnju za koju policija također okrivljuje Novu IRA-u. Napadi su izazvali ogorčenost u pokrajini pod britanskom vlašću i potaknuli nova strahovanja da marginalizirane militantne skupine nastoje iskoristiti političke napetosti izazvane britanskom odlukom da napusti Europsku uniju.

"Zašto je za ime Božje potrebna smrt 29-godišnje žene pred kojom je bio cijeli život da bismo došli do ove točke?", zapitao je Magill obraćajući se političarima i dobio spontane ovacije u crkvi.

Mirovni sporazum na Velik petak okončao je gotovo tri desetljeća neprijateljstva između uglavnom protestantskih pristaša britanske vladavine pokrajinom i uglavnom katoličkih protivnika koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom.

Prema sporazumu političari tih suprotstavljenih zajednica trebaju dijeliti vlast, no dogovor se raspao je prije dvije godine i upražnjena je izvršna vlast. Prema sporazumu potrebna je i otvorena granica i zato je upravo to pitanje glavni kamen spoticanja u postizanju sporazuma između Londona i Bruxellesa o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Obitelj McKee opisala je novinarku, koja je i aktivistica zajednice LGBT, kao pametnu ženu koja je strastveno vjerovala u pravdu, uključenost i istinu i nije nikome željela zlo. 

"Lyrin odgovor bio bi jednostavan, ljubav, razumijevanje i ljubaznost jedini su put za prevladavanje mržnje i nesnošljivosti", objavila je obitelj prije pogreba. 

Bliski prijatelj Stepehn Lusty rekao je na ispraćaju da je McKee namjeravala idući mjesec predložiti brak svojoj partnerici Sari Canning, a ta je pozvala sve prijatelje da odjenu odjeću s otiskom likova iz sage Harry Potter i Marvel Comic jer ih je Lyra voljela.

Redovnica rođena u Belfastu koja je doputovala na pogreb iz Dublina i nije željela biti imenovana izrazila je tugu na svoj način kazavši "Odrasla sam u vrijeme tridesetgodišnjeg sukoba. Žao mio je što ona nije poživjela da doživi prednosti" mirovnog sporazuma" .

Političke stranke obiju zajednica Sjeverne Irske pozvale su na mir i osudile ubojstvo u rijetkom primjeru zajedničkog priopćenja. 

Malo je, međutim, pokazatelja da su uglavnom katolička stranka Sinn Fein i probritanski DUP (Demokratska stranka unionista) sada nešto bliže prema obnovi zajedničke vlade.

"Potrebna nam je istinski zajednička vlada, no za to mi je potreban partner", rekla je ranije u srijedu Michelle O'Neill, čelnica Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj.