NEVOLJE NA ZELENOM OTOKU

Nova IRA - teroristička skupina koja najozbiljnije prijeti teškom mukom postignutom Sporazumu na Veliki petak

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 28.04.2019 13:05
  • Objavljeno 28.04.2019 u 11:24
Pripadnik skupine Saoradh, podržavatelja Nove IRA-e, koja je u paravojnim uniformama paradirala Dublinom unatoč smrti novinarke Lyre McKee

Pripadnik skupine Saoradh, podržavatelja Nove IRA-e, koja je u paravojnim uniformama paradirala Dublinom unatoč smrti novinarke Lyre McKee

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prošlotjedno mučko ubojstvo sjevernoirske novinarke Lyre McKee u Londonderryju iza kojeg stoji Nova IRA, teroristička organizacija proizašla iz disidentske Prave IRA-e (RIRA), nakon relativno mirnog razdoblja ponovno je otvorila stare i nikad zacijeljene rane sektaškog sukoba koji traje stoljećima. Tportal je istražio skupinu koja stoji iza napada koji je zgrozio svijet i ugrozio krhki mir na Zelenom otoku

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom sjevernoirskog konflikta poznatog kao Nevolje, stajala je nadomak policajaca koji su u predgrađu Londonderryja reagirali na nerede republikanskih disidenata. Neredi su izbili pred sam Uskrs kada republikanci, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. godine protiv britanske vlade, poznate kao Uskršnji ustanak.

Koliko je sukob ukorijenjen u samu svijest obje strane ponajviše govori činjenica da grad u kojem se dogodilo ubojstvo lojalisti nazivaju Londonderry, a republikanci tek Derry, ne želeći pritom, prema njihovom nepopustljivom stavu, izgovoriti ime prijestolnice uzroka svih njihovih problema.

Lyra McKee bila je nagrađivana 29-godišnja novinarka

Lyra McKee bila je nagrađivana 29-godišnja novinarka

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dva dana nakon ubojstva novinarke, teroristička organizacija je preuzela odgovornost za napad izražavajući žaljenje i uputivši riječi 'iskrene' isprike novinarkinoj obitelji, partnerici i prijateljima. Ubojstvom nedužne i nepristrane promatračice zbivanja organizacija je skrenula dodatnu pažnju na sebe u trenucima kada Londonu, ali i Europskoj uniji, zbog Brexita prijete tektonske promjene koje će se svakako odraziti i na budućnost Sjeverne Irske.

Novi ciljevi

Nova Irska Republikanska Armija (NIRA) ima svoje začetke u 2012. godini i temelje u Pravoj IRA-i (RIRA) koja se smatrala jedinom pravom nasljednicom izvorne organizacije koja je odbacila Sporazum na Veliki petak iz 1998. kojim su okončana tri desetljeća sukoba koji su u Sjevernoj Irskoj odnijeli više od 3.600 života, uglavnom nedužnih građana. Time se u potpunosti odvojila od političkog krila krovne republikanske stranke Sinn Fein i stavila izvan svake kontrole. Ova paravojna organizacija ustraje u oružanoj borbi za ujedinjenje na Zelenom otoku, a od svog formiranja obećala je napade na britanske ciljeve.

Pripadnici skupine obećano su i ispunili, te su četiri mjeseca po osnivanju u studenom 2012. ubili zatvorskog časnika Davida Blacka u sjevernoirskom okrugu Armagh. Četiri godine kasnije pripadnici NIRA-e postavljaju bombu ispod kombija zatvorskog časnika Adriana Ismaya u Belfastu koji je od zadobivenih ozljeda umro 11 dana kasnije.

  • +11
  • +8

Murali posvećeni paravojnim oružanim skupinama u Sjevernoj Irskoj i dalje su na ulicama

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vjeruje se kako je Nova IRA samo prošle godine aktivirala 17 eksplozivnih naprava i izvela 24 oružana napada u cijeloj Sjevernoj Irskoj, a riječ je uglavnom o napadima na novounovačene pripadnike policije iz katoličkih redova koji sada čine 30 posto ukupnog sastava policije u toj britanskoj pokrajini gdje je policija nekad bila uglavnom iz korpusa protestanata.

Brexit kao prilika

Sigurnosne procjene ističu kako paravojna skupina broji približno stotinu aktivnih pristaša, među kojima su članovi nekadašnje Privremene IRA-e (PIRA), ali i mlađi novaci od kojih je mnogo rođeno nakon mirovnog sporazuma iz 1998. godine. Pretpostavlja se kako se NIRA financira prilozima Iraca u Sjedinjenim Državama i pristaša u samoj Sjevernoj Irskoj te susjednoj Republici Irskoj, a značajni dio prihoda potječe od kontrole trgovine drogom te naplate zaštite. Prema prikupljenim operativnim saznanjima, organizacija je naoružana prokrijumčarenim automatskim puškama raznog porijekla te s nekoliko minobacača, a njezini pripadnici uglavnom operiraju u pograničnom području.

  • +23
  • +20

Prosvjed zbog Brexita u Londonu

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Zapovjedni kadar čine najiskusniji članovi prijašnjih IRA-a koji smatraju kako je taj sporazum izdaja republikanskih i nacionalnih interesa. Vanjskopolitički analitičari i stručnjaci za sigurnost smatraju kako je skupina, iako malobrojna, vrlo opasna prijetnja održavanju mirovnog procesa.

No, nije ugrožen samo mukotrpno stečen mirovni proces, već i svježi tranzicijski procesi poput Brexita. Analitičari ukazuju kako je NIRA u posljednje vrijeme postala aktivnija upravo zbog britanskog napuštanja Europske unije, a što pogoduje staroj i zapaljivoj priči oko identiteta i granica na irskom otoku. Sinn Fein je u nekoliko navrata upozorio London i britansku premijerku Theresu May kako jednostrane odluke predstavljaju potpuno ignoriranje Iraca, njihovih prava, gospodarstva i samog mirovnog sporazuma.

Lakozapaljivo ulje na vatri

Pregovori o Brexitu izazvali su, naime, zabrinutost da bi predstojeće uvođenje graničnih kontrola između Sjeverne Irske, koja s Velikom Britanijom izlazi iz sastava EU-a, i Republike Irske koja će i nadalje pripadati Uniji, moglo pokrenuti čitavi novi val nasilja. Ulje na vatru dolijevaju i oni poput NIRA-e koji su razočarani Sporazumom na Veliki petak, ali i lako zapaljivi lojalisti iz nekoliko skupina koji su pristali na primirje, a pritom nisu u potpunosti predali oružje.

Procjene su kako će Nova IRA nastaviti svoju kampanju, a prilog tome je i sve veća podrška gorljivih republikanaca koji ne odustaju od ujedinjenja i stava kako je London okupator na Zelenom otoku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!