PRIJETI IM SMRTNA KAZNA

Optuženi za 11. rujna pred vojnim sudom

04.04.2012 u 22:33

Bionic
Reading

Optuženima za napade na SAD 11. rujna 2001. sudit će se na vojnom sudu, a američko vojno pravosuđe zatražit će smrtnu kaznu za Kalida Šeika Mohameda i četvoricu suučesnika, priopćio je u srijedu Pentagon.

Američko ministarstvo obrane pojašnjava da će se optuženima suditi pred sudom za ratne zločine u Guantanamu, javljaju Reuters i AFP.

Prema agencijama, petorica se terete za terorizam, otmicu zrakoplova, zavjeru, ubojstva počinjena kršenjem ratnog prava i druga kaznena djela, precizira američko ministarstvo obrane.

Kaled Šeik Mohamed, Ramzi ben al-Šaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Valid ben Atač i Mustafa al-Husaui će se u roku od 30 dana, nakon što je administracija predsjednika Baracka Obame odustala od nastojanja da im se sudi pred civilnim sudom, pojaviti pred posebnim vojnim povjerenstvom u Guantanamu.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) osudila je odluku o prebacivanju postupka na vojni sud, tvrdeći da će "presuda, kakva god bila, biti ukaljana nepoštenim sudskim procesom i pogrešnom politikom prebacivanja slučaja s civilnog na vojno sudstvo". ACLU podsjeća da su civilni sudovi uspješno procesuirali na stotine slučajeva vezanih uz terorizam.

U napadima otetim putničkim zrakoplovima na New York i Washington 11. rujna 2001., te u padu zrakoplova United Airlinesa let 93 kod Shanksvillea u Pennsylvaniji, poginulo je 2.976 ljudi.