BUDUĆNOST BIH

Oprezna očekivanja od 'Daytona 2'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2009 11:46
  • Objavljeno 07.10.2009 u 11:46
Sulejman Tihić i Milorad Dodik

Sulejman Tihić i Milorad Dodik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sastanak čelnika ključnih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine s ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom i zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom koji će se održati 9. listopada u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, neće donijeti radikalne izmjene Daytonskog sporazuma, no mogao bi potaknuti provedbu reformi koje su nužne da bi BiH nastavila približavanje Europskoj uniji i NATO-u, ocjena je većine organizatora i pozvanih sudionika ovog skupa koju u srijedu, prenese lokalni mediji

Američki i švedski veleposlanici u BiH Charles English i Bosse Hedberg najavili su kako će se u petak raspravljati uglavnom o uvjetima koje je potrebno ispuniti da bi napokon bio transformiran Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) te o nekim izmjenama ustava. 'Cilj je ostvariti kompromis koji će biti dovoljno sveobuhvatan da bi BiH ostvarila ambicije vezane za europske i euroatlantske integracije', kazao je veleposlanik English.

Ni on ni Hedberg tijekom susreta s novinarima nisu međutim željeli otkriti što će točno biti na stolu. English je potvrdio kako će Steinberg i Bildt političarima iz BiH ponuditi konkretne prijedloge za rješavanje nekih problema a svima njima cilj je 'osigurati veću učinkovitost države'. Čelnici ključnih političkih stranaka Hrvata u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990, tek provode konzultacije kako bi eventualno usuglasili i zajedničko stajalište na predstojećem sastanku.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović već je sugerirao kako od sastanka na Butmiru ne treba očekivati bitan dogovor među političkim liderima, jer on nije bio moguć ni u proteklim godinama. Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić uputio je posebno pismo predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor i ministru vanjskih poslova i Europskih integracija BiH Gordanu Jandrokoviću tražeći i njihovo očitovanje o tome što bi se trebalo očekivati od predstojećih pregovora.

Ljubić je o svemu u utorak razgovarao i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem kojega je izvijestio kako će HDZ 1990. na pregovorima tražiti reforme koje će jamčiti ravnopravnu poziciju sva tri naroda u BiH. Za bošnjačku stranu, poglavito Stranku demokratske akcije (SDA), prihvatljive su samo reforme koje će jačati državu, a ne entitete. 'Cilj promjena može biti samo jačanje državnih institucija', kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić

Iz Stranke za BiH (SBIH) Harisa Silajdžića najavljeno je pak kako će oni inzistirati da u eventualni paket promjena svakako uđe i ukidanje entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH jer taj mehanizam smatraju glavnom kočnicom učinkovitijoj državi. Rasprava o ukidanju entitetskog glasovanja već je jednom dovela je do propasti paketa ustavnih promjena o kojemu se raspravljalo 2006. Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik odlučno je međutim odbacio svaku mogućnost promjena kojima bi se smanjile postojeće ovlasti entiteta.

'Nema nikakve definitivne odluke o ustavnim promjenama. To mogu biti samo načelni razgovori', izjavio je Dodik novinarima potvrdivši kako će na sastanak u vojnoj bazi ipak ići te kako zna da će mu tamo biti ponuđeni neki prijedlozi koje tek treba razmotriti. Glavna oporbena stranaka u RS, Srpska demokratska stranka (SDS), koja nije ni pozvana na sastanaka pozvala je sve druge stranke iz tog entiteta da na njemu ne sudjeluju.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ustvrdio je kako će se na Butmiru 'krojiti Dayton II' koji bi mogao 'nanijeti veliku štetu Srbima u BiH'.

Srbijanska vlada i ured predsjednika Borisa Tadića u Banju Luku su uputili političkog direktora Ministarstva vanjskih poslova Srbije Borka Stefanovića i predsjednikova savjetnika Mlađena Đorđevića kako bi s vodstvom bosanskih Srba usuglasili taktiku nastupa na predstojećim pregovorima pod pokroviteljstvom Bildta i Steinberga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi