UPOZORENJE NAKON CRNOG VIKENDA

Oprez, kupanje u šljunčarama izuzetno je opasno!

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 28.06.2012 11:55
  • Objavljeno 28.06.2012 u 11:47
šljunčara šljunak šoderica

šljunčara šljunak šoderica

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l

Grupacija šljunka i pijeska Gospodarsko interesnog udruženja Giu Promins upozorava za pojačanom opreznošću kupača i većom brigom roditelja i odraslih za djecom tijekom kupanja u šljunčarama kojih je samo u okolici Zagreba na desetak.

'Molimo građane da se pridržavaju upozorenja o zabrani kupanja na umjetnim jezerima, koja su nastala vađenjem šljunka, tzv. šljunčarama u kojima je zbog vrlo nestabilne obale, te nagle dubine vode s izrazito niskim temperaturama, vrlo opasno svako kupanje', upozorio je Gordan Šredl, direktor Grupacije šljunka i pijeska.

Ističe kako vrlo često djeca, a nerijetko i odrasli, ne poštuju znakove upozorenja koje tvrke koje se bave eksploatacijom šljunka postavljaju oko vodenih površina.


'Na žalost nismo u mogućnosti ograditi sva područja u kojima se vadi šljunak i nastaju umjetna jezera na kojima se ljudi vole kupati, ali moramo pozvati na odgovornost i prije svega zaštitu ljudskih života, te istaknuti na brojne opasnosti ovakve vrste rashlađenja pred vrućim danima', smatra direktor Šredl.

Ovo udruženje ujedno je pozvalo i lokalnu samoupravu, na čijem području ima šljunčara, da zajednički, preventivnim aktivnostima i pojačanim komunalnim nadzorom na mjestima gdje se djeca kupaju, učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se povećala sigurnost kupanja, to jest smanjila opasnost od utapanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi