aktualne teme

Jandroković o Milanoviću: Ne mogu ni na koji način govoriti pozitivno o Predsjedniku, a ne želim govoriti ružno u tjednu kad je Božić

21.12.2021 u 20:09

Bionic
Reading

O odluci Ustavnog suda, mogućem referendumu kojega želi MOST, te odnosima predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, govorio je za Dnevnik Nove TV Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora osvrčući se na odluku Ustavnog suda o covid potvrdama, rekao je kako je ona bila očekivana. Dodao je kako to pokazuje da je Sabor radio u skladu s Ustavom i zakonom.

'Nismo pogriješili - i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakon o sustavu civilne zaštite i stoga onda Stožer, pokazalo se da je sve bilo ispravno i sada uvođenje COVID potvrda u zdravstvo i socijalu', rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Za 'packu' oko toga da će Stožer morati jasno objasniti kriterije zašto se neke mjere donose, navodi: 'Živimo u vremenu kada svaki javni posao mora biti objašnjen našim ljudima. Ovo nije kao nekad, svi prate vijesti i internet portale i imaju pravo biti informirani. Tu se radilo o nečem novom, svi smo se tražili i snalazili, pa tako i Stožer'.

Jandroković ističe kako mu je ta preporuka suda logična.

'Svakodnevne presice Stožera, ljudi iz Stožera su tumačili građanima što treba činiti. Oni koji su željeli su shvatili, oni koji su možda imali neke druge poglede nisu. Treba poštovati ono što je rekao Ustavni sud i s obzirom na interes i važnost svega - treba to komunicirati', dodao je predsjednik Sabora.

Za uvođenje COVID potvrde u javne službe navodi kako će Ustavni sud donijeti odluku i ako se Vlada ne očituje oko tog pitanja. Siguran je da će se Vlada očitovati te da se ne radi o propustu.

O najvećoj pogreški Stožera kaže kako je - 'lagano biti general poslije bitke'.

'Mi Hrvati volimo kritizirati, a suočili smo se s nečim što naša generacija nije nikad doživjela i nitko nije mogao ni zamisliti da će se takvo što dogoditi', kazao je Jandroković i dodao da se vjerojatno 'moglo raditi i bolje'.

Kada je riječ o cijepljnju, kaže da oni lakše podnose bolest od onih koji nisu cijepljeni. Najavio je da će se tek vidjeti je li skupljen dovoljan broj potpisa za referendum.

'Oni će morati pokazati dovoljan broj potpisa, Sabor to šalje na Vladu, to je transparentan proces', kazao je Jandroković.

'Na Vladi je da to napravi, no moja je sugestija da se angažira netko neovisan tko bi pratio taj postupak. Loš je start', naveo je Jandroković i dodao da je bitna sigurnost u broj potpisa koji su sakupljeni.

Navodi kako barem dva pitanja nisu u skladu s Ustavom, prema onome što je razgovarao sa stručnjacima.

'Tema je osjetljiva, puno je strasti i emocija, treba biti diplomatičan', rekao je Jandroković.

Komentirao je i izjave predsjednika Milanovića.

'Ne želim se spuštati na tu razinu, ulazimo u Božićno razdoblje. Treba ljudima praštati, ali ne zaboravljati', naveo je.

Na pitanje hoće li premijer i predsjednik ikada sjesti za isti stol i razgovarati kaže kako je i sam bio 'navučen u političko blato koje se širi'.

'Imamo godinu opterećenu COVID krizom, posljedicama potresa, demagogijom u cijelom svijetu, mi ove godine imamo najuspješniju sezonu, spojen Pelješki most, veliku zaposlenost, a predsjednik pokušava destruirati ono što Vlada radi', kazao je Jandroković.

'Smatram da Vlada, u uvjetima u kojima jesmo, radi dobar posao. Predsjednik radi na destrukciji', navodi.

'Da biste mogli razgovarati, trebate imati partnera. Čini li se vama da je on konstruktivan? Imaju i građani svoje mišljenje o tome. Ne mogu ni na koji način govoriti pozitivno o Predsjedniku, a ne želim govoriti ružno u tjednu kad je Božić', istaknuo je Jandroković.