komentirao kosovo

Oporbeni zastupnik traži protjerivanje ruskog veleposlanika iz Srbije

13.02.2023 u 17:14

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnik u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik ocijenio je u ponedjeljak da veleposlanika Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka treba "protjerati" iz Srbije jer se svojim ocjenama o francusko-njemačkom planu za Kosovo miješa u službenu politiku države.

"Ruski veleposlanik Bocan-Harčenko je zaslužio protjerivanje nakon sramne izjave da ne smijemo prihvatiti francusko-njemački plan za Kosovo, i to poslije 154 glasa 'za' u Skupštini", naveo je Olenik u priopćenju za javnost referirajući se na glasanje o prihvaćanju vladinog izvještaja o pregovorima o odnosima s Kosovom.

On je, kako prenosi agencija Beta, optužio srbijanskog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da "nema hrabrosti" ni da odgovori Harčenku.

"Zato mi, politički predstavnici Vojvođana, zahtijevamo njegovo protjerivanje", poručio je Olenik.

Odvjetnik Aleksandar Olenik zastupnički mandat osvojio je na manjinskoj listi Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani (ZZV), na kojoj je nastupio u koaliciji s Demokratskim savezom vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislava Žigmanova. No, kako je Žigmanov prihvatio mjesto ministra u srbijanskoj vladi, Olenik je ostao jedini zastupnik s te liste u srbijanskom parlamentu.

To je proeuropska i građanska opcija i zalaže se za uvođenje sankcija Rusiji, a Olenik je u javnosti poznat kao zastupnik antiratnih stajališta.

Prošle godine mu je dodijeljeno da po službenoj dužnosti brani jednog od hrvatskih pilota koje srbijansko pravosuđe optužuje za sudjelovanje u ratnom zločinu prema civilima tijekom akcije Oluja 1995.

U danu kad je Olenik zatražio pa se ruskog veleposlanika protjera iz Srbije, nevladina udruga Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predstavila je rezultate istraživanja "Javno mišljenje u Srbiji i mediji", navodeći da 71,8 posto ispitanika odgovorilo kako Srbija ne treba uvoditi sankcije Rusiji.

Anketirani većinom kao glavne krivce za rat u Ukrajini vide "sve osim Rusije".

"Postoji stajalište koje je dominantno u društvu Srbije, a to je da su EU, SAD i NATO, zajedno s Ukrajinom, krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu", rekao je direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako bi se Srbija trebala ponašati prema situaciji u Ukrajini, najveći broj ispitanika odgovorio je "neutralno", dok 37,8 posto smatra da bi trebala podržati rusku stranu.