vrlo kritično

Oporba: Zašto se umanjuje uloga Sabora?

06.10.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Saborska oporba bila je u srijedu vrlo kritična prema izmjenama Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje znanja (NCVVO), navodeći da se njima taj Centar stavlja "pod šapu" resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja te umanjuje uloga Sabora

Centar podvrgavate Ministarstvu i kako onda on može evaluirati politike Ministarstva, upitala je Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi o izmjenama koje, uz ostalo, predviđaju da prethodnu suglasnost na statut Centra umjesto Hrvatskoga sabora daje Ministarstvo.

Sabor i saborski zastupnici su kapitulirali na temi obrazovanja koja zanima tek nekolicinu, rekla je među ostalim Selak Rasudić i dodala da su obrazovne institucije svedene na epidemiološke ustanove gdje se nitko više ne bavi procesima reforme obrazovanja.

Zašto se ingerencije Sabora prenose na Ministarstvo i zašto se umanjuje uloga Sabora, propituju i Katarina Nemet (IDS) i Sabina Glasovac (SDP).

"Moramo učiniti sve da NCVVO ostane neovisna institucija, a bojim se da ovaj zakon ne ide u tom smjeru", kazala je Glasovac.

Drugačije viđenje ima Vesna Bedeković (HDZ). Imam dojam da se pokušava nemetnuti teza da će se Nacionalni centar staviti pod ingerenciju Ministarstva i narušiti njegova neovisnost, s tom se tezom ne mogu se u potpunosti složiti, istaknula je, a njene teze potvrdio je predstavnik Ministarstva Ivica Šušak.

Ništa se ne stavlja pod kapu Ministarstva, kroz 15 godina rada Centra uvidjelo se da je gotovo nemoguće izmijeniti ustroj Centra da odgovori svim izazovima koji su pred njega stavljeni, poručio je Sušak.

Damir Bakić (Možemo!) podsjeća kako je do sada u zakonu stajalo da Centar izvješće o svom radu podnosi Vladi i saborskom Odboru za obrazovanje, a izmjenama se uz njih uvodi i Ministarstvo. Zašto?, zanimalo ga je.

Pritom je argumente koje Vlada navodi ocijenio tankima i neuvjerljivima.

Zakonskim izmjenama uvodi se radno mjesto pomoćnika ravnatelja Centra koje do sada nije postojalo, u Upravno vijeće Centra birao bi se i predstavnik radnika, prethodnu suglasnost na statut Centra umjesto Sabora davalo bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Vlada na prijedlog ministra obrazovanja određuje pravnu osobu u državnom vlasništvu za obavljanje poslova tiskanja, pakiranja, distribucije i povrata ispita državne mature.