atentat na banske dvore

[VIDEO/FOTO] Sačić: Ni nakon 30 godina u Saboru nema adekvatnog spomena na dr. Tuđmana

06.10.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Željko Sačić (HS) podsjetio je u srijedu da se sutra navršava 30 godina od atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana u raketiranju Banskih dvora od strane JNA, izrazivši nezadovoljstvo što "ni danas u Saboru na njega nema adekvatnog spomena"

"Nevjerojatna je činjenica da ni danas u Saboru nema adekvatnog spomena na prvog hrvatskog predsjednika", rekao je Sačić, podsjećajući da je sutra 30. obljetnica atentata na Tuđmana u kojemu je, dodao je, hrvatski predsjednik "samo Božom voljom izbjegao usmrćivanje".

Zastupnik HS-a je, naime, aludirao da se 7. listopada navršava 30 godina od kako su zrakoplovi Jugoslavenske vojske (JNA) 1991. raketirali Banske dvore, u kojima je predsjednik Republike Hrvatske dr. Tuđman samo pukom slučajnošću izbjegao smrt, napustivši nekoliko minuta prije dvoranu koja je teško stradala u raketiranju.

Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka tromjesečnog moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskog sabora o osamostaljenju Hrvatske.

Željko Sačić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Razumijem Vas što govorite, no o tome ste mogli govoriti u prethodnim slobodnim govorima; vaše traženje stanke u okviru sasvim druge teme, odnosno točke, je kršenje Poslovnika', kazao mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sačić je, naime, stanku zatražio nakon što je Sabor prešao na raspravu o izmjenama Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a po Poslovniku, stanka se može tražiti samo za tu temu.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek