LESAR O USTAVNIM PROMJENAMA

Oporba tjera zeca, a istjerat će lisicu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2009 19:42
  • Objavljeno 22.10.2009 u 19:42
Dragutin Lesar (desno) i Ivan Bukarica

Dragutin Lesar (desno) i Ivan Bukarica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Oporba svojim prijedlogom ustavnih promjena o glasovanju hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj tjera zeca, a mogla bi istjerati lisicu, kazao je u popodnevnom dijelu saborskog zasjedanja nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Lesar je u pojedninačnoj raspravi ustvrdio da bi se temeljem oporbenog prijedloga moglo desiti da se uvede dopisno glasovanje hrvatskih državljana bez prebivališta u RH za 11. izbornu jednicu. "Jeste li spremni da se uvede dopisno glasovanje?", upitao je Lesar oporbene zastupnike.

Arsen Bauk (SDP)
se osvrnuo na mogućnost dvostrukog prava glasa za manjine navodeći da je još i Ivo Sanader podržavao da tzv. male manjine, ispod 1,5 posto, imaju dvostruko pravo glasa. Što se pak tiče srpske manjine, Bauk naglašava kako je stvar društvenog dogovora koliko će oni imati svojih predstavnika.

"Vrijeme za društveni dogovor upravo je sada jer sumnjam da će se Ustav tako skoro opet mijenjati", kazao je Bauk.

HDZ-ova Ana Lovrin je izrazila uvjerenje da će se postići dogovor o oporbenom i prijedlogu vladajućih oko ustavnih promjena. Dodala je, međutim, da se kod oporbenog prijedloga oko zastarijevanja pretvorbe i privatizacije neće postići cilj - ili vrati ili plati - jer nije dovoljno takvu stečevinu samo oporezovati.

Gordan Bauk (SDP) je ustvrdio kako ustavne promjene, četvrte po redu, ne bi trebalo donositi naprečac i na brzinu pod izgovorom da se moraju donijeti do kraja godine.

S tim se složio i Zoran Milanović (SDP) navodeći kako se tu ipak radilo pod pritiskom EU i da se, po svemu sudeći, izmjenama Ustava ne bi ni pristupalo da nema pregovora s EU.

Napomenuo je kako je, nakon deblokade pregovora, pred Hrvatskom da učini nešto, a to bi, rekao je, moglo biti potpisivanje sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

"Pretpostavljam da će premijerka potpisati sporazum o arbitraži i suočiti Sabor s imperativom njegove ratifikacije", kazao je Milanović i pozvao da se taj sporazum izvadi iz ladice.

Iz redova HDZ-a
replicirali su mu pak da je tu riječ tek o njegovim predviđanjima.

Nakon dovršetka pojedinačne rasprave o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava RH, najavljeno je da će se formirati paritetna radna skupina koja bi trebala napraviti zajednički prijedlog nacrta promjene Ustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi