PRVE REAKCIJE

Oporba sasjekla presudu Sanaderu: Sud je građanima poručio da u ratu mogu krasti, ali neka kradu razmjerno

12.10.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Sudski procesi protiv Ive Sanadera traju predugo, vrijeme je da se okončaju, a oslobađajuća presuda u suđenju za ratno profiterstvo šalje lošu poruku građanima, istaknuli su u utorak zastupnici oporbenih klubova u Hrvatskom saboru

Nepravomoćna presuda bivšem premijeru Sanaderu koja ga oslobađa optužbi za ratno profiterstvo nije iznenadila oporbene zastupnike.

"S obzirom na odluke Vrhovnog i Ustavnog suda koje su derogirale ono što je Sabor izglasao 2010. godine da bude ustavna norma, ne mogu reći da sam previše iznenađen”, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, misleći pritom na uvođenje odredbe o nezastarijevanju kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacija te ratnog profiterstva.

  • +7
Ivo Sanader Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Zastupnica kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec poručila je da sudski proces koji je završio oslobađajućom presudom nije trebao trajati toliko dugo.

"Ovo je loša poruka za društvo, postavlja se pitanje gdje je granica i jesmo li svi jednaki pred zakonom”, rekla je Posavec-Krivec.

Oslobađajuća presuda ne šalje dobru poruku građanima, složila se zastupnica Anka Mrak Taritaš.

"Dobra poruka bila bi da nemamo te trakavice te da se konačno završe neke priče i ostavimo ih tamo gdje pripadaju”.

I nakon ove presude, afera INA ostaje "afera svih afera u ovom trenutku”, koju glasnogovornik Vlade pokušava zatvoriti pričom o gradnji novog stadiona u Zagrebu, dodala je predsjednica GLAS-a.

Dok se Ivi Sanaderu sudilo zbog tri milijuna, u INI se kradu milijarde, napomenula je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin.

"Sud je građanima poslao poruku da, ako ponovno nastupe ratne okolnosti, mogu krasti, ali neka kradu razmjerno. Dok dođu do suda, slučaj će pasti u zastaru i proći će dobro”, kazala je.

Hrvatsko pravosuđe trebalo bi biti puno brže, efikasnije i pravednije, smatra MOST-ov Božo Petrov i dodaj da je svakoj osobi koji ošteti državu mjesto u zatvoru.

"Nitko nema pravo pljačkati državu, pogotovo ne oni koji su izbrani od hrvatskih građana da se bore za njih interese”, naglasio je Petrov.