PRIJEVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI

Oporba ruši komuniste u Moldaviji

30.07.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Četiri oporbene moldavske stranke zajedno su osvojile više glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Moldaviji od vladajuće Komunističke stranke, objavilo je u četvrtak državno izborno povjerenstvo nakon što je prebrojano 97 posto glasova

Liberalna demokratska stranka osvojila je 16,4 posto glasova (17 zastupnika) Liberalna stranka 14,4 posto (15 zastupnika), a Savez naša Moldavija 7,4 posto glasova (osam zastupnika). Te tri liberalne stranke zajedno imaju 40 od 101 zastupnika u moldavskom parlamentu.

Ako se njima pridruži Demokratska stranka, koju sada vodi bivši komunistički predsjednik parlamenta Marian Lupu, i koja je osvojila je 12,5 posto glasova (13 zastupnika) udružena oporba imat će 53 od 101 mjesta u parlamentu, dovoljno za formiranje vlade.

Komunisti i dalje ostaju pojedinačno najjača stranka u parlamentu sa 45 posto glasova i 48 zastupnika, ali je liberalna oporba isključila svaku mogućnost koaliranja s komunistima. No, nijedna strana nema 61 glas u parlamentu (tri petine) potreban za izbor predsjednika države te se ponovo očekuju teški koalicijski pregovori i politička neizvjesnost u zemlji koja je duboko podijeljena između komunista i prozapadnih stranaka.

Na redovnim parlamentarnim izborima u ožujku ove godine komunisti su osvojili 56 zastupničkih mjesta. Nakon izbora su uslijedili ulični nemiri zbog sumnje u lažiranje rezultata, a potom i neuspjeh komunista da osiguraju još pet glasova potrebnih za izbor predsjednika države što je i dovelo do ponovnog raspisivanja izbora.