nepovoljan položaj

Oporba: Novi zakon o gospodarenju otpadom povećat će račune

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2021 14:57
  • Objavljeno 13.07.2021 u 13:54
Mile Horvat, državni tjanik u Ministarstvu gospodarstva

Mile Horvat, državni tjanik u Ministarstvu gospodarstva

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dio saborske oporbe ustvrdio je u utorak da će novi zakon o gospodarenju otpadom povećati račune građanima pri čemu će se u posebno nepovoljnom položaju naći iznajmljivači i mali poduzetnici

Cjelokupan sustav gospodarenja otpadom bazira se na centrima za gospodarenje otpadom koji su vrlo skupi, a koliko su skupi vidjet će građani kada zapravo budu dobili nove račune, upozorila je Sanja Udović (SDP).

Tvrdi da tamo gdje takvi centri nisu uspostavljeni građani mogu očekivati poskupljenje računa za više od 100 posto „Mi u Primorsko-goranskoj županiji možemo uskoro očekivati povećanje one konačne cijene, znači onu cijenu koju će platiti građani, sigurno za nekakvih 30 do 40 posto”, navela je primjer Udović.

Marin Lerotić (IDS) ističe novi zakon ne ide se na ruku građanima, ali ni iznajmljivačima i malim poduzetnicima koji se svrstavaju u kategoriju nekućanstava , a koja plaća veće naknade.

„Trgovački centri će plaćati istu minimalnu uslugu kao primjerice postolari, auto-kampovi kapaciteta 10 tisuća ljudi plaćati će istu cijenu kao i auto-kamp u vlasništvu OPG-a sa recimo kapacitetom od 12 ljudi, hotel kapaciteta 100 soba plaćati će istu cijenu kao i mali privatni iznajmljivači”, upozorio je Lerotić.

Josip Borić (HDZ) objašnjava da Vlada zakonom daje okvir a da je formiranje cijena u nadležnosti lokalne samouprave i da ona može odrediti kakvu će cijenu imati na svom prostoru.

„Ima mogućnosti umanjenja za one za koje smatra da treba nagraditi, ima kriterije koji mu dozvoljavaju to umanjenje od gospodarstva do pojedinačnog člana kućanstva, sama ih može izmisliti i stavi u svoj cjenik”, kazao je .

Čelnici lokanih samouprava trebaju shvatiti da će njihova uloga u gospodarenju otpadom sada biti puno složenija , konstruktivnija, kreativnija i odgovornije, zaključio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!