izmjene zakona

Oporba nezadovoljna odbijenim amandmanima: 'Hrvatsko pravosuđe je HDZ-ovo pravosuđe, bijedno i sramotno'

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2022 11:20
  • Objavljeno 01.07.2022 u 11:20
Dalija Orešković, Centar

Dalija Orešković, Centar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vladini predstavnici odbili su u petak sve oporbene amandmane na nekoliko zakonskih prijedloga među kojima one Dalije Orešković (Centar) na izmjene Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću

Orešković je amandmanima predložila da se razgovori s kandidatima za državnoodvjetničke i sudačke dužnosti objavljuju javno na mrežnim stranicama vijeća, kao i da članovi vijeća iz redova saborskih zastupnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti ne sudjeluju u bodovanju kandidata za državne odvjetnike i suce.

Tražila je da se imovinske kartice državnih odvjetnika i sudaca podnose i nakon obnašanja dužnosti, a ne samo na početku. 'Jeste li svjesni što ste napravili ovim izmjenama zakona', upitala je Orešković nezadovoljna neprihvaćanjem amandmana.

Ponovila je stav da je hrvatsko pravosuđe HDZ-ovo pravosuđe, 'bijedno i sramotno pravosuđe', a prijedlog izmjena 'nakaradan i morbidan'. Tvrdi da će ponovno izvršna vlast kontrolirati i ocjenjivati kompetencije za obavljanje sudačkih dužnosti i da nema sustava kontrole unutar pravosuđa.

Nije prošao ni amandman Arsena Bauka (SDP) na izmjene Zakona o Vladi da se na članove Vlade, po pitanju imuniteta, primjenjuju odredbe kao i na zastupnike u Saboru. 'Želio sam pomoći Vladi, a Vlada pomoć ne prihvaća', kazao je Bauk i povukao amandman. Odbijeni su i oporbeni amandmani na konačni prijedlog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Na izmjene Zakon o parničnom postupku prihvaćen je Vladin amandman kojim se određuje rok do 1. listopada 2024. godine do kojeg će ministar pravosuđa donijeti odluku jesu li sudnice u potpunosti tehnički spremne i opremljene za obvezno tonsko snimanje ročišta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!