'PUT U PAKAO'

Petrov o izmjenama ZKP-a: Kriminalci trljaju ruke od zadovoljstva

15.06.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Božo Petrov u srijedu je u ime Kluba Mosta vladajućima zamjerio da izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) donose "na vrat na nos", bez sudjelovanja pravosudne struke, a na zadovoljstvo kriminalaca

"Je li u pozadini namjera kao u slučaju sa Sanaderovom presudom da se presude ruše na Ustavnom sudu, kome ovakav prijedlog zakona odgovara? Kriminalcima, pa oni danas trljaju ruke od zadovoljstva", rekao je Petrov i u saborskoj raspravi zatražio povlačenje zakonskog prijedloga iz procedure.

Istaknuo je da se njime strukturne promjene u pravosuđu donose bez javne rasprave, bez podrške akademske zajednice i struke te sudaca Vrhovnog suda koji su, kazao je, ocijenili da neće pridonijeti bržem završavanju kaznenih postupaka, već dovesti u pitanje njihovu pravičnost u cjelini.

"Evidentno je da će izmjena dovesti do mase postupaka pred Ustavnim sudom", ocijenio je Petrov.

I Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) pozvao je na povlačenje zakonskog prijedloga zbog, naveo je, dvojbi koje su se pojavile između dva čitanja te izostanka dodatne stručne rasprave.

Romana Nikolić (Socijaldemokrati) ustvrdila je da u Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikada nije bila gora, da građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a da najveću nepravdu osjećaju kada vide da zakoni nisu jednaki za sve i donose se mimo struke.

"Primjer ovog zakona pokazuje da je put u pakao popločen najboljim mogućim namjerama”, rekao je Mišel Jakšić (SDP), istaknuvši kako svi imamo veliku želju da se stanje mijenja, da pravosuđe bude bolje, da građani imaju bolju percepciju prema pravosuđu, ali da se to neće postići postići ovim izmjenama.

"Ovaj korak koji se spremamo danas napraviti je pokazatelj, usudio bih se reći, jedne poprilične i komunikacijske i stručne katastrofe", naglasio je Jakšić.

Ukoliko između dva čitanja dođe do bitnijih izmjena nužno je ponoviti e-savjetovanje, a to se ovdje nije dogodilo, procedure se sve češće krše i dobro je da je oporba glasna, ocijenila je Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku).

Na kršenje procedure upozorila je i Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a), čestitajući pritom oporbi što je po prvi put u ovom sazivu preglasala HDZ i usprotivila se objedinjenoj raspravi o izmjenama ZKP-a i Zakona o parničnom postupku. I ona je pozvala na doradu prijedloga, odnosno treće čitanje, kao i Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a).

U raspravi o izmjenama ZKP-a zastupnici su pozitivnim ocijenili tonsko snimanje sudskih rasprava kako bi se modernizirali postupci, ali i upitali zašto se primjena toga odgađa za godinu i pol.