hitni postupak

Oporba dala niz zamjerki na Zakon o prekršajima javnog reda i mira

19.04.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Nakon jutrošnje burne rasprave o potrebi da se Zakon o prekršajima javnog reda i mira izmijeni po hitnom postupku, saborska oporba u četvrtak je u mirnijem tonu ponovila svoje zamjerke na predloženi zakon

Oporba je opetovala da nema potrebe da se Zakon mijenja po hitnom postupku, te da bi umjesto izmjena 46 godina starog Zakona, trebalo napraviti novi.

Zakoni se po hitnom postupku donose samo iznimno, a hitna procedura mora biti dobro obrazložena, no mi nemamo ni jedno ni drugo, kazala je Dalija Orešković (Centar) i zaključila da sve to govori da smo "invalidna demokracija".

Forsiranje hitne procedure, koju je saborska većina izglasovala jutros, vladajućima spočitava i Urša Raukar Gamulin (ZLB).

Predbacuje im i da je rasprava o zakonu trajala samo sedam dana, te da su se potpuno oglušili o dva dopisa povjerenika za informiranje koji je rekao da javna rasprava treba trajati 30 dana. Time pokazujete aroganciju i nepoštivanje institucija, rekla im je zastupnica, napominjući kako su se kazne mogle povećati i u rujnu, kad se isti Zakon mijenjao.

Damir Bajs (Fokus) drži da ne treba raditi izmjene zakona, nego napraviti novi, s obzirom da je postojeći star 46 godina. I on podsjeća da je isti Zakon mijenjan jesenas i da su tada kazne smanjenje.  Što se dogodilo u šest mjeseci da se kazne rapidno povećavaju, upitao je zastupnik.

Vladina predstavnica: Zašto se kazne povisuju 

Vladina predstavnica Irena Vuksanović Petrijevčanin tumači kako je svrha povisivanja prekršajnih kazni odvraćajući učinak na počinitelja tzv. specijalna i generalna prevencija.

Smisao je da osoba iz godine u godinu ne ponavlja novi prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, rekla je i naglasila da se zakonskim izmjenama ne ustanovljava nikakvo novo djelo, već se samo mijenjaju iznosi sankcija.

Istaknula je i kako je već osnovana međuresorna radna skupina "koja je svjesna sadržajnih potreba izmjena ovog zakona".

Izmjenama Zakona o prekršajima, predviđa se drastično povećanje kazni. Tako bi se one za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kretale od 700 do 4000 eura.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne bi iznosile od 300 do 2000 eura.

U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.