na rubu incidenta

Jandroković: Sačić i Beljak su krenuli prema meni

19.04.2023 u 17:02

Bionic
Reading

I nakon što je u Hrvatskom saboru proglašena stanka uoči usvajanja izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u sabornici su nastavljene vika i svađa

Sve je to uhvatila kamera HTV-a.

Još za vrijeme zasjedanja Sabora, prije stanke, Miro Bulj (Most) je prozvao Vladu i vladajuće da uvode drakonske kazne, u biti, kako kaže, verbalni delikt da bi prosuđivali što su lažne vijesti i kako bi kažnjavali HOS-ovce za pozdrav "Za dom spremni". Potom su uslijedile opomene i udaljenje Mira Bulja iz sabornice. Dok se Bulj penjao prema izlazu iz dvorane, nešto je iz klupe dobacivao Krešo Beljak (HSS) i zaradio tri opomene.

Nakon stanke, Marijan Pavliček (HS) je prigovorio Jandrokoviću da je za vrijeme stanke zastupniku Željku Sačiću (HS) dao opomenu s dva dana udaljavanja sa sjednice.Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iznio je kronologiju događaja, navodeći da je Bulj dobio 4. opomenu, pa krenuo van iz Sabornice, a Krešo Beljak (HSS) mu vikao "Ostani Miro, ne idi".

Bulj se vratio, a Beljak je zaradio opomenu, Sačić je imao tada jednu ili dvije opomene, a kada se to dogodilo Beljak je počeo vikati, vrijeđati, a onda su on i Sačić krenuli iz klupa prema dolje, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i da mi na neki način zaprijete, dodao je.

'Svašta su kolege izgovorili o meni osobno, no cijeli scenarij spuštanja dolje i prijetnje ne mogu tolerirati', rekao je predsjednik Sabora.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) uzvratio mu je kako je to što je ispričao - netočno. Opomene ste dali nakon što ste proglasili stanku, rekao mu je. Jandroković ističe da je dio opomena dao za vrijeme rasprave, a da je najjače sankcije izrekao nakon prijetnji, skoro i fizičkih.