nervira režim

Opet uhićena ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je Putina nazvala ubojicom

18.07.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Ruskinja Marina Ovsjanikova, koja je u ožujku u programu državne televizije uživo prosvjedovala protiv invazije na Ukrajinu, nakratko je u nedjelju uhićena u Moskvi, pokazuju objave na njezinim kanalima na društvenim medijima.

"Marina je uhićena", stoji u objavi na njezinom kanalu na Telegramu, ispod slika dvojice policajaca koji je vode prema bijelom kombiju.

Ubrzo nakon toga Ovsjanikova je na svojoj Facebook stranici objavila svoju sliku s dva psa.

"Išla sam u šetnju sa psima, tek što sam prošla kroz vrata, prišli su mi ljudi u uniformama", napisala je. "Sada sjedim u ministarstvu unutarnjih poslova Krasnoselski", napisala je misleći na policijsku stanicu u Moskvi.

Tri sata nakon toga Ovsjanikova je napisala da je puštena. "Kod kuće. Sve je u redu", napisala je na Facebooku. "Ali sada znam da je uvijek bolje ponijeti kovčeg i putovnicu, ako ideš van."

Ovsjanikova je postala poznata u ožujku nakon što je za vrijeme vijesti upala u studio na ruskoj državnoj televiziji, gdje je u to vrijeme bila zaposlena, i osudila rat u Ukrajini. Novčano je kažnjena za kršenje zakona o prosvjedima.

Njezino kratko uhićenje u nedjelju uslijedilo je nakon objava 15. srpnja na društvenim mrežama u kojima je snimljena s plakatom kojim se ruskoga predsjednika Vladimira Putina naziva ubojicom, a njegove vojnike fašistima. "Koliko još djece mora umrijeti prije nego prestanete?" piše na plakatu.

Njemačka medijska kuća Welt u travnju je angažirala Ovsjanikovu kao dopisnicu. Vratila se u Rusiju početkom ovog mjeseca i na Facebooku napisala da se bila prisiljena vratiti zbog borbe za skrbništvo nad djetetom u sudskom sporu protiv muža.