RASPAD SUSTAVA

Opet otkazana sjednica Vlade

14.06.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Iako su se ministri u utorak okupili u Banskim dvorima kako bi na sjednici užeg kabineta pripremili Vladinu sjednicu u srijedu, sjednica nije zakazana za srijedu, a hoće li biti sazvana u četvrtak ili petak još se ne zna, potvrdio je Hini izvor iz Vlade. U Vladi pak za tportal kažu da sjednica nije otkazana jer nije bila ni zakazana.

Pojašnjenje zbog čega planirana sjednica nije sazvana nije se moglo dobiti, kao ni odgovor na pitanje hoće li Vlada zasjedati u četvrtak ili petak.

Prema Poslovniku, sjednice Vlade saziva premijer koji predlaže dnevni red, predsjeda sjednicama, te potpisuje akte koje ona donosi. Također, Poslovnik propisuje da pisani poziv za sjednicu Vlade s prijedlogom dnevnog reda i materijalima koji sadrže stajališta i prijedloge, glavni tajnik Vlade upućuje članovima Vlade 24 sata prije održavanja sjednice.

Ovo je drugi put da je sjednica Vlade otkazana. Prvi put se to dogodilo prije nekoliko tjedana kada su ministri doznali da sjednice neće biti netom prije njenog početka. Razlog je tada bio iznenadni sastanak premijera Tihomira Oreškovića u SOA-i. Nakon toga održana je telefonska sjednica Vlade sa samo dvije točke dnevnog reda.

Vlada je trebala održati sjednicu uoči saborske rasprave o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, koji je HDZ zatražio 8. lipnja. Za očitovanje o prijedlogu opoziva Vlada je imala osam dana, dakle do četvrtka, no ne očituje li se do tog roka, Sabor će i bez toga moći raspravljati i glasovati o opozivu.

Hoće li se Vlada uopće očitovati o prijedlogu HDZ-a ovisit će očito o volji premijera Oreškovića. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda i drugi članovi Vlade mogu predložiti izmjene dnevnog reda, no da bi se to učinilo, nužno je da premijer sazove sjednicu.

Prihvati li Sabor prijedlog HDZ-a, koji premijera optužuje da se, umjesto gospodarstvom, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu te da je politizirao SOA-u, što je, po njihovu mišljenju, uvod u "pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava", zajedno s premijerom past će i Vlada.

U tom slučaju, počinje teći ustavni rok od 30 dana da se okupi nova parlamentarna većina i da se imenuje novog premijera i Vladu. Za mandatara HDZ predlaže sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

O daljnim koracima u raspletu te zavrzlame poslijepodne raspravljaju čelnici stranaka Domoljubne koalicije, koji su se u 15 sati okupili u središnjici HDZ-a.