BANSKI DVORI - PANTOVČAK

Opet napeto: Sastanak s Vučićem priprema se mjesecima, zašto su u Vladi iznenađeni?

01.02.2018 u 15:06

Bionic
Reading

Poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u posjet Hrvatskoj potvrdio je da nešto ozbiljno ne štima u odnosima Pantovčaka i Banskih dvora

Nakon što je predsjednica izišla u javnost s pozivom Vučiću i izrazila nadu da će dvije strane pronaći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa ubrzo je uslijedio udarac sa Zrinjevca. U priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova neuvijeno joj je poručeno da nije odabrala najbolji trenutak za susret s najvišim srpskim državnim dužnosnikom. Takav postupak nije najbolje sjeo Pantovčaku.

Istina je da je poziv Vučiću za posjet Hrvatskoj stigao u jeku svađe oko srpske izložbe o ustaškom logoru Jasenovcu u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, koju je Vlada ocijenila propagandističkom i manipulativnom, no takvi sukobi nisu rijetkost.  

'Vlada RH reagirala je vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS-a. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika', poručili su u tom priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova koje vodi ministrica Marija Pejčinović Burić, politički vrlo bliska Plenkoviću, stoga sigurno ne bi slala takvo priopćenje bez njegova znanja.

Klimave odnose između premijera i predsjednice pokazuje i istup prije sjednice Vlade u četvrtak. Naime Plenković, koji voli pred sjednicu prokomentirati političke aktualnosti, ni jednom riječju nije se osvrnuo na najavljeni Vučićev dolazak u Hrvatsku, ali je ponovno uputio oštru poruku Srbiji rekavši da neće dopustiti da se današnja Hrvatska povezuje s NDH-om, kao što je Srbija to željela učiniti svojom izložbom u New Yorku.

>>> Hrvatska bjesomučno razmjenjuje diplomatske note sa susjedima, čemu one uopće služe?

Iz dobro obaviještenih izvora može se doznati da se na Pantovčaku čude takvoj reakciji Vlade. Poznato je da se Vučićev posjet Hrvatskoj priprema već mjesecima i da su svi odgovorni upoznati s aktivnostima koje poduzimaju u tom smjeru, pa tako i u Ministarstvu vanjskih poslova. Šum u komunikaciji između Grabar Kitarović i Plenkovića nije od jučer. I prije putovanja predsjednice u Rusiju diglo se mnogo prašine i u javnosti se pisalo o opstrukciji posjeta iz Banskih dvora jer se na popisu putnika nije našlo ime ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

>>> Dugo očekivani sastanak: Ovo su glavne točke prijepora Hrvatske i Srbije

Od dobro obaviještenog izvora doznajemo da je premijer Plenković bio upoznat s dogovorenim datumom sastanka s Vučićem još prije puta na Svjetski gospodarski forum u Davos, te da se tamo čak i trebao susresti s Vučićem.

Iz svega priloženog sve je očitije to da Hrvatska ima dvije vanjske politike - jednu vodi Vlada, a drugu predsjednica.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Podsjetimo, Vučićev posjet Hrvatskoj prvo je odgođen početkom listopada zbog drugačijih pogleda na karakter rata u Hrvatskoj devedesetih. Kao novi termin potom se spominjao studeni ili najkasnije prosinac prošle godine.

Posjet je već bio uglavljen za prosinac, kada je ponovno odgođen zbog krize u odnosima nastale nakon otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu, kojeg Srbija slavi kao heroja, dok ga Hrvatska smatra zločincem. Vučić je tada u televizijskom intervjuu kazao da je sastanak otkazan jer je kazao 'istinu da je na popisu nestalih više Srba nego Hrvata'.

Sada, unatoč krizi u odnosima zbog izložbe o Jasenovcu, predsjednica je odlučila presjeći i pozvati Vučića da konačno dođe te krenu u razgovore o rješavanju brojnih otvorenih pitanja koja imamo s tom zemljom.

  • +7
Predsjednica RH na svečanoj inauguraciji srbijanskog predsjednika Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL