SREDINOM VELJAČE

Kolinda Grabar-Kitarović: Pozvala sam Aleksandra Vučića u posjet RH!

30.01.2018 u 14:02

Bionic
Reading

'Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače', kazala je u obraćanju s Pantovčaka predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

'U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti. Osobito su tim pitanjima još opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava sto godina od završetka Prvoga svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba. Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni. Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i u sebi naći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele. Put koji tome vodi jest put razgovora, dogovora i konkretne suradnje u rješavanju problema i otvaranju novih razvojnih vidika kroz zajedničku europsku budućnost, kazala je Grabar-Kitarović.

 Pitanje nestalih, pitanje nacionalnih manjina ali i granično pitanje teme su koje, smatra predsjednica, možemo riješiti dijalogom. Vodimo se primjerom naših gospodarstvenika koji iz godine u godinu međusobno dobro surađuju i ulažu sve više. To pokazuje koliko su naše države upućene jedna na drugu. Uvjerena sam da ogromnu većinu naših državljana prvenstveno zanima bolji život i nova radna mjesta. Zato hrvatskim i srbijanskim gospodarstvenicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i suradnju. Suočene sa svim globalnim izazovima, od velike je važnosti za obje države sigurnosna suradnja i borba protiv terorizma. Hrvatsko-srbijanska suradnja od iznimnog je značaja i za šire područje jugoistočne Europe te mora biti jamac trajnog mira i stabilnosti', dodala je.

'Držim stoga da je sazrijelo vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima. Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim', kazala je Grabar Kitarović.

Kako doznajemo, Vučić je pozvan u posjetu 12. i 13. veljače.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N1

Podsjetimo, odnosi Beograda i Zagreba pogoršani su u zadnje vrijeme te je došlo do izmjene prosvjednih nota.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je prije par dana notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje.

  • +106
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon hrvatske note,uslijedila je reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je ocijenio da je prosvjedna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN-a na otvaranju izložbe ravna onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja Dana Holokausta.

Jučer se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da ne vidi povod za prosvjednu notu.

''Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je nevjerojatrno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta', rekla je srbijanska premijerka.