MInistrica vanjskih poslova:

'Srbija rehabilitira četnika Dražu Mihajlovića, nemaju nam što govoriti o Jasenovcu'

29.01.2018 u 18:50

Bionic
Reading

Srbija nema kredibilitet govoriti o Jasenovcu dok istovremeno rehabilitira svoje zločince iz Drugog svjetskog rata, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Diplomatski rat između Beograda i Zagreba izavala je izložba o ustaškom logoru u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu koju je Srbija 25. siječnja organizirala u sjedištu UN-a u New Yorku.

Hrvatska vlada je uoči izložbe osudila pokušaj Srbije da prostor UN-a iskoristi za "manipulacije i plasiranje lažnih podataka", a Srbija je neizravno optužila Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, tvrdeći da je opstruirala izložbu.

"Krajnje je licemjerno da optužbe na račun Hrvatske dolaze od visokih dužnosnika Srbije koja je nedavno rehabilitirala ili ima u postupku rehabilitacije najgore zločince Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića i Milana Nedića", rekla je novinarima Pejčinović Burić.

Srbijanski dužnosnici nemaju "nikakav kredibilitet govoriti o tim pitanjima bez da se prvo sa time na svom teritoriju obračunaju", dodala je šefica hrvatske diplomacije. 

Po njezinim riječima, takve manipulacije i retorika već su nažalost viđena stvar - one su bile priprema velikosrpske agresije Miloševićevog vremena na druge zemlje u ovim područjima. 

"Nadamo se da će Srbija konačno prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti svojoj europskoj budućnosti u kojoj i mi možemo pomoći ukoliko želi ići tim putem", rekla je ministrica. 

Kazala je da Hrvatska nije bila ni na koji način konzultirana o srbijanskoj izložbi. "Čista je laž da je Hrvatska na bilo koji način bila konzultirana vezano za organizaciju izložbe u Ujedinjenim narodima. O tome koliko je kredibilna izložba govori i činjenica da u njoj nije sudjelovao ni Yad Vashem ni država Izrael a niti sam UN koji se ogradio od takve izložbe", istaknula je Pejčinović Burić.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ponovno je naglasila kako je važno izraziti pijetet prema žrtvama i osuditi zločine svih represivnih režima i da upravo zbog toga to pitanje ne smije biti dnevnopolitičko, ne smije biti korišteno u propagandne svrhe te da su bilo kakve manipulacije žrtvama nedopustive. 

Pejčinović Burić je dodala da Hrvatska promiče i čuva istinu o žrtvama Jasenovca te da je javna ustanova Spomen područje Jasenovac ključna za povijesno i znanstveno utvrđivanje istine o Jasenovcu kako se ona nikada ne bi zaboravila.

  • +18
Kolona sjećanja (Jasenovac) Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Igor Kralj/PIXSELL