PROSVJEDI PRED POLICIJOM

Opet frka u Vukovaru: Prilikom razbijanja ploče prolivena i krv

  • +6

Opet drama u Vukovaru zbog ćirilice

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Bionic
Reading

Tridesetak prosvjednika i dalje prosvjeduje ispred policijske postaje u Vukovaru blokirajući promet cestom koja prolazi tim dijelom Vukovara, tražeći da se na slobodu puste trojica Vukovaraca koja su oko podneva sudjelovala u razbijanju dvojezične ploče s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske policije

U zgradu policije malo prije 14 sati ušli su predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić i član toga Stožera za pravna pitanja Vlado Iljkić.
Prosvjednici su verbalno napali glasnogovornika policije Domagoja Džigumovića jer tvrde da policajac nije napadnut.

'On je pokušao spriječiti dva 40-godišnjaka iz Vukovara u namjeri uništenja i oštećenja dvojezične ploče', rekao je Džimugović praćen glasnim uzvicima neodobravanja okupljenih prosvjednika.

Očevici kažu da imaju fotografije koje dokazuju njihove tvrdnje, a optužuju i policiju. Jedan od prosvjednika, vukovarski branitelj Franjo Šoljić, novinarima je rekao kako je ploču razbio 40-godišnji Damir Pajčić dok su Robert Horvat (40) i Ante Čulina (61) stajali sa strane. Franjo Šoljić također tvrdi da je ozlijeđeni muškarac deset minuta ležao na cesti.

Pokazao i fotografije snimljene nakon razbijanja ploče dodavši kako je Pajčić u sukobu s policijskim službenikom zadobio ozljede te je prevezen u vukovarsku Opću bolnicu. Darko Pajčić je kao maloljetni branitelj Vukovara sa 17 godina završio u logoru u Stajićevu.

'Jedan policajac sprda se s nama i kaže da je skočio i udario glavom u tablu. Smiješno, stvarno smiješno. Gospodine Ostojiću, jeste li vi zapovjedili da se pušta hrvatska krv u hrvatskom Vukovaru? Sram vas bilo', poručio je Šoljić ministru unutarnjih poslova. Inače, dragovoljac Domovinskog rata Franjo Šoljić unuk je ratne stradalnice Kate Šoljić, a u Domovinskom ratu izgubio je oca i tri strica.

Prema informacijama vukovarske policije, trojica Vukovaraca prijepodne su razbili dvojezičnu ploču na zgradi vukovarske policijske postaje, koja je zamijenila jučer razbijenu, a nakon što su se fizički sukobili s policajcem sva trojica su privedeni. Četrdesetogodišnji i 61-godišnji muškarac dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom razbili su malo prije podneva, te su se pri tom sukobili s policijskim službenikom koji je, kako se neslužbeno doznaje, lakše ozlijeđen. Također ozlijeđeni su i počinitelji.

Ovo je drugo razbijanje ćirilične ploče u 24 sata na zgradi vukovarske policije. Naime, dvojezičnu ploču postavljenu na policijsku postaju jučer popodne je grabljama razbio 41-godišnjak iz Vukovara koji je priveden i kazneno prijavljen. Postavljena je nova ćirilična ploča koju su danas pak razbili 40-godišnji i 61-godišnji muškarac.